„Escadronul 303”, o poveste din cel de-al Doilea Război Mondial, la TVR1

TVR1 | Duminică, 14 August 2022
Miercuri, 17 august, de la ora 21.00, la TVR 1,​ ați putut urmări un film bazat pe evenimente reale şi pe bestseller-ul „Escadronul 303” (Dywizjon 303), de Arkady Fiedler. | VIDEO
FILM

La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, un grup de piloţi polonezi siliţi să fugă din ţara lor formează escadronul de elită 303 în cadrul Forţelor Aeriene Britanice. Impresionând prin curajul şi talentul lor, ei se numără printre eroii Bătăliei pentru Anglia din 1940.

Regia: Denis Delic;

Cu: Piotr Adamczyk, Kirk Barker, Maciej CymorekFilmul spune povestea celui mai faimos escadron de luptă din întreaga istorie a bătăliilor aeriene purtate pentru apărarea Marii Britanii în Cel de-al Doilea Război Mondial. Format din militari polonezi, Escadronul 303 a doborât de trei ori mai multe avioane naziste decât orice alt escadron militar din forţele aliate.

Istoria arată că în 1939, imediat după invazia Poloniei, personalul din Forţele Aeriene Poloneze (piloţi şi tehnicieni) a fost evacuat prin România. De aici, o parte a ajuns în Franţa, iar peste 8.000 dintre ei în Marea Britanie. La început, englezii i-au considerat pe polonezi ca fiind inferiori şi i-au primit cu reţinere şi suspiciune, chiar dacă ajutorul lor venea exact la momentul când Anglia avea cea mai mare nevoie.

Curând însă, curajul şi profesionalismul polonezilor a atras respectul britanicilor: de la oamenii obişnuiţi, la cele mai înalte structuri militare de comandă. Luptătorii polonezi şi-au făcut reputaţia de spirite neînfricate, dar şi de oameni galantoni, cu o educaţie aleasă şi maniere impecabile. Acest ultim aspect devenise atât de evident printre englezoaice, încât mulţi dintre compatrioţii lor pretindeau că sunt polonezi pentru a le cuceri.

Filmul Escadronul 303, în regia lui Denis Delic, este singurul realizat cu aprobarea şi sprijinul familiei lui Arkady Fiedler, jurnalistul care a fost martor ocular şi a relatat luptele purtate de aceşti militari în bestseller-ul omonim. Acest lucru a fost făcut din dorinţa de a garanta că filmul respectă adevărul istoric în ceea ce priveşte luptele şi evenimentele desfăşurate.
Comandantul șef al Comandamentului de luptă RAF, Mareșalul Sir Hugh Dowding, care la început fusese extrem de reticent în a permite piloților polonezi să lupte pe avioanele britanice, a rezumat contribuția acestora în cel mai grăitor mod: „dacă nu ar fi fost implicarea magnifică a polonezilor și galanteria lor de neegalat, ezit să spun că rezultatul bătăliei (pentru Anglia) ar fi fost același".

Chiar şi Regele George al VI-lea a făcut în septembrie 1940 o vizită la baza aeriană Northolt pentru a-i cunoaşte pe aceşti luptători deosebiţi.

Filmul este o coproducție Polonia - Regatul Unit, din 2018.

TVR +
Canalul TVR YouTube