Emisiunea „Tradiții” dezvăluie tainele covoarelor autentice basarabene

TVR.RO | Joi, 21 Octombrie 2021
Programul a fost difuzat sâmbătă, 23 octombrie, ora 13.00, la TVR Moldova și pe TVR Internațional, dar poate fi văzut și luni, de la ora 10.00.

Arta scoarţelor din Basarabia este plină de enigme, mesaje încifrate prin fire, forme inedite de manifestare artistică şi valoare spirituală.

Emisiunea „TRADIŢII” de sâmbătă, 23 octombrie a.c, ora 13.00, de la TVR MOLDOVA, ne-a invitat să cunoaștem tainele acestor scoarţe basarabene, precum şi evoluţia în timp a frumosului covorului basarabean.

(w640)

Invitata Tatianei Slivca, realizator şi prezentator al programului, este Ecaterina Popescu, fondatoarea Complexului de meşteşuguri „Artă Rustică” din Clişova Nouă, Orhei, promotoare a scoarțelor autentice basarabene, cele cu motive, țesute în secolele XVII-XIX și care, astăzi, se găsesc, în mare parte, doar în muzee.

(w640)

Acest tezaur este îmbogățit zi de zi datorită meșterițelor cu mâini dibace, care ştiu rostul ţesutului şi valoarea frumosului.

Ediţia dedicată frumosului covor basarabean este despre femeile care au ştiut dintotdeauna să-şi pună sufletul în ornamentele migălos lucrate, cu multă răbdare şi, bineînțeles, cu dragoste.

(w640)

Emisiunea „TRADIŢII” poate fi urmărită în fiecare sâmbătă, de la ora 13.00, la TVR MOLDOVA (reluare - miercuri, de la ora 11.00) şi pe TVR INTERNAŢIONAL, lunea, de la ora 10.00.

Programul, realizat şi prezentat de jurnalista Tatiana Slivca, pune în valoare patrimoniul național - material şi imaterial - şi promovează obiceiurile românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

 

 

 

TVR +
Canalul TVR YouTube