loader
Foto

Elixirul tinereții, la "Spectacolul lumii"

"Spectacolul lumii" ne invită în sâmbătă, 18 septembrie, de la ora  20.00, la TVR 3, în vestul Republicii Cehe, să descoperim două dintre cele mai faimoase stațiuni balneare ale lumii.

 

Nu este o poveste despre alchimiști, nici despre viața fără de moarte, nici despre tinerețea fără bătrânețe, nici despre mitul doctorului Faust... E o călătorie în locuri minunate, unde ceea ce a lăsat natura și ceea ce a imaginat omul se îmbină splendid.

(w882) p2

(w882) p5

„Am ajuns deci pe urmele lui Goethe la Karlovy Vary, fost Karlsbad, meleag blagoslovit unde regele ceh Carol al IV-lea în persoană a descoperit, prin 1350, și elixirul mult căutat, și tainica formulă a alchimiștilor. Totul a pornit de la un cerb rănit care, după ce s-a adăpat la un izvor misterios, și-a recăpătat forțele, reușind să scape prin fugă. Era izvorul care și azi iese din adâncul pământului la o temperatură de 65 de grade Celsius. Norocosul suveran nu a mai numărat cerbii vânați, ci sursele din zonă, aducătoare de aur și tinerețe.” (Ioan Grigorescu, Elixirul Tinereții, sâmbătă 18 septembrie la TVR 3)

(w882) p6

(w882) p9

Bine gestionate, resursele naturale s-au dovedit de timpuriu o sursă de prosperitate. Izvoarele vindecătoare au devenit foarte curând faimoase, în zonă s-a ridicat o reședință regală și așezarea a început să crească, fiind însă din păcate distrusă aproape în totalitate de inundațiile și incendiile de la cumpăna dintre al XVI-lea și al XVII-lea veac. Nu i-a trebuit multă vreme să se refacă. „Renăscută din propria-i cenușă, tămăduitoarea stațiune s-a bucurat întotdeauna de atenția unor mari artiști...” Ioan Grigorescu menționează, dintre aceștia, prezența lui Schiller, Beethoven, Niccolo Paganini, dar și a Țarului Petru cel Mare, care a vizitat stațiunea în 1711 și 1712, și a împărătesei Maria Tereza, care venea cu întreaga suită în fiecare vară.

(w882) p10

Efectul terapeutic al apelor este fără îndoială amplifcat de magia vindecătoare a frumosului, în orașul aflat la confluența a două râuri. Izvoarele minerale sunt adăpostite de chioșcuri și colonade „de fontă turnată sub savante forme din care metalul a ieșit ca o măiastră broderie”. Îndelungi plimbări de la un izvor la altul, la adăpostul colonadelor ce protejează de soare și de ploaie în egală măsură, însoțite de muzica omniprezentă, în vreme ce apa minerală e băută din căni frumoase, cu forme speciale, care te obligă la un ritm liniștitor... Ce ar mai lipsi? Un păhărel de Becherovka, lichiorul tradițional local, o vizită la muzeu sau participarea la unul din remarcabilele evenimente culturale ale orașului, care găzduiește numeroase festivaluri muzicale și unul dintre cele mai faimoase festivaluri de film din lume.

(w882) p18

Ce să faci pentru ca viața să devină încă și mai frumoasă, dacă se poate? Cristal, porțelan, cosmetice bazate pe sărurile din apele miraculoase ale locului. Toate cu tradiții de mai multe veacuri și cu rezultate de vârf.

(w882) p19

Călăuza noastră nu se oprește însă aici: la 45 de km de Karlovy Vary, va descoperi pentru noi un loc pe care îl consideră încă și mai frumos, stațiunea Marianske Lazne, sau altfel spus Marienbad, cu dantela colonadelor sale albe, cu armoniosul ansamblu de clădiri și parcuri, cu fântâna ei cântătoare și jocul necontenit de lumini și ape...

Articol de Cristina Oancea

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...