loader
Foto

Ediţie specială a Ştirilor TVR: 25 de ani de la Marşul alb din 1990

La 25 de ani de la poate cel mai mare marş post Revoluţie , Ştirile TVR au realizat o ediţie specială, la care au fost invitaţi Liviu Tofan şi Ana Blandiana. Moderator: Mihai Constantin. Luni, 13 iulie, ora 21.00, TVR 1

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Luni, 13 iulie, într-o ediţie specială a Ştirilor TVR, jurnalistul TVR Mihai Constantin stă de vorbă cu Liviu Tofan, directorul Institutului Român de Istorie Recentă şi cu poeta Ana Blandiana despre evenimentul Marşul alb din 1990. Sunt 25 de ani de la poate cel mai mare marş post Revoluţie organizat pentru susţinerea lui Marian Munteanu. Ediţia specială a Ştirilor TVR se difuzează luni, 13 iulie, ora 21.00, în direct la TVR 1 şi TVR+, după Telejurnal.

Marşul alb a fost organizat pe 13 iulie 1990 în Bucureşti pentru eliberarea din arest a lui Marian Munteanu (unul dintre liderii Pieţei Universităţii şi preşedintele Ligii Studenţilor). Deşi Marian Munteanu fusese bătut de mineri, nu cei care-l bătuseră au fost închişi la Jilava. Ci el. În 13 iulie 1990, sute de mii de oameni, îmbrăcaţi în alb, au umplut bulevardele din centrul Bucureştiului pentru a cere eliberarea din arest a lui Marian Munteanu. A fost însă eliberat de la Jilava pe 2 august 1990.

Într-un interviu din luna iunie 2015, Marian Munteanu a afirmat că Marşul alb, din 13 iulie 1990, la care un sfert de milion de oameni a participat pentru eliberarea sa din arest, a reprezentat „o onoare foarte mare şi o obligaţie pentru că o categorie puternică a populaţiei din România înţelesese care erau riscurile care ne aşteptau. A fost o dramă istorico-politică, până la urmă, pe care noi am traversat-o...” (Marian Munteanu).

 

credit foto: http://mirceaordean.blogspot.ro

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.