loader
Foto

„E datoria cetățenilor să transforme o limbă într-o mare cultură.” Un dialog cu academicianul Gheorghe Chivu, sâmbătă, la „Brilliant”, pe TVR INFO

Despre „comorile” limbii vechi românești, învăţământul tradiţional, clişee lingvistice şi limbajul Tik-Tok, într-o nouă ediţie a emisiunii „Brilliant”, cu Loredana Negrilă. Emisiunea s-a văzut pe 13 aprilie, de la ora 14.30, la TVR INFO.

 

Fără a-și asuma rolul de reper profesional, preşedintele secţiei de filologie şi literatură a Academiei Române, Gheorghe Chivu este un îndrumător neobosit al multor generații de studenți, mentor al unor valoroase teze de doctorat și inițiator al unor proiecte de cercetare dedicate recuperării valorilor vechiului scris românesc. O viață în slujba patrimoniului lingvistic național. Sâmbătă, la „Brilliant”, Loredana Negrilă ne proune un dialog despre „comorile” limbii vechi românești, învăţământul tradiţional, clişee lingvistice şi limbajul Tik-Tok. O urmărim pe 13 aprilie, de la ora 14.30, la TVR INFO.

„Pentru invitatul meu – filolog, lingvist, istoric al limbii, literaturii și culturii romanești – scrisul este sinonim cu arta de a trăi prin cuvinte. Bine alese. Cu sens. Fără ostentație, amuzîndu-se, ca orice erudit, în faţa diversităţii ideilor şi a spectacolului lingvistic actual, pe care le priveşte cu o neobosită curiozitate. Vă invit la Brilliant, să urmăriţi o discuţie care ia forma unei confesiuni pe care invitatul meu prestigios o livrează publicului ca pe o datorie morală față de limba română și trecutul ei”, ne cheamă Loredana Negrilă, realizator şi gazdă a emisiunii de la TVR INFO.

A publicat primul dicționar al limbii române și prima gramatică scrisă în limba latină a limbii române, dar şi culegeri de texte vechi, studii de istorie a limbii române literare. „Mi-a plăcut să mă specializez în literatura veche”, mărturiseşte Gheorghe Chivu.

(w882) Gheorghe C

Discuţia ajunge şi la influenţele pe care limba română pare să le adopte mai uşor decât alte limbi. „Slăbiciunea lingvistică a românilor este lipsa de încredere în puterea limbii pe care o vorbesc”, consideră invitatul, care susţine că „e datoria cetățenilor să transforme o limbă într-o mare cultură.” Despre englezismele în limba română, Gheorghe Chivu spune că acesta nu trebuie considerate elemente de limbă literară, iar engleza de Tik-Tok este o varianta lingvistică uzulă.

Şi sistemul de învăţământ face subiectul dialogului dintre jurnalista TVR Loredana Negrilă şi invitatul său. „Memorarea fără interpretare nu ajută cu nimic formarea unui copil”, este părerea filologului, insistând, însă, că „învățământul tradițional trebuie să existe, chiar dacă procedeele sunt moderne.”

Despre clișeele lingvistice în vorbirea cotidiană şi motivul apariţiei lor aflăm opinia academicianului Gheorghe Chivu tot în ediţia de sâmbăta aceasta a emisiunii „Brilliant”. Loredana Negrilă ne-a aşteptat la o nouă ediţie în premieră sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 14.30, la TVR INFO.

(w882) Loredana N

Jurnalista Loredana Negrilă ne propune, la interviurile „Brilliant”, inițiative şi portrete ale unor români din domenii cât mai variate: IT, medicină, sport, turism, agricultură organică, ecologie, comerț online, învățământ la distanță, asistență socială, asistență pentru problemele diasporei românești, voluntariat, arte (teatru, muzică, dans, artă, film, literatură), al căror unic numitor comun este curajul de a fi ei înşişi, de a-şi prețui visurile și de a le pune în practică, spre binele propriu și al societății. Am urmărit interviul Loredanei Negrilă cu academicianul Gheorghe Chivu pe 13 aprilie, ora 14.30, la TVR INFO.

 
„Ziua Românilor de Pretutindeni”, la TVR Internațional

Televiziunea Română urează La Mulţi Ani, românilor de pretutindeni şi marchează ziua lor,  „Ziua Românilor de Pretutindeni”, duminică, 26 mai, ...

 Invitație la spectacolul „Salonul nr. 6”, de A.P. Cehov

Vă invităm să urmăriți, la TVR 3 și TVR Internațional, duminică, 26 mai, ora 20.00, respectiv ora 23.10, spectacolul „Salonul nr. 6”, o producție ...

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 25 mai

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan o are ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...