loader
Foto

Galerie foto

Duminica filmului românesc: Trei generaţii diferite, trei filme de colecţie

Sărbătoarea cinematografiei româneşti a continuat în această duminică, când TVR 2 a difuzat „La porţile pământului”, „Capcana mercenarilor” şi „Morgen”. Pe 7 februarie, începând cu ora 14:10.

 

La porţile pământului (ora 14:10)

Un grup de tineri geologi, aflaţi în prospecţii estivale în Munţii Apuseni, descoperă nu doar secretele ascunse ale pământului pe care-l sondează, ci şi adâncimile neexplorate ale propriilor lor fiinţe.

Drama îi aduce laolaltă pe cunoscuţii actori George Constantin, Marga Barbu şi Ilinca Tomoroveanu.  „La porţile pământului” a fost regizat de Geo Saizescu, având premiera în 1966.

Recunoscut pentru pasiunea cu care regiza comedii, Saizescu a lucrat şi produs nenumărate filme, atât de postura de regizor, cât şi cea de actor sau scenarist. Printre cele mai cunoscute comedii se numără „Păcală” (1974), „Un surâs în plină vară" (1963), „Astă seară dansăm în familie" (1972) şi „Secretul lui Bachus" (1984).

Capcana mercenarilor (ora 20:10)

Acţiunea dramei are loc în toamna anului 1918, cu puţin timp înainte de Marea Unire. Ţăranii dintr-un sat transilvănean sunt acuzaţi pe nedrept că ar fi incendiat un depozit de cherestea şi ar fi jefuit castelul aflat în proprietatea baronului von Görtz, ofiţer de carieră. Acesta tocmeşte un grup de mercenari care să împuşte câte un om din fiecare casă a satului.

Doar un mic detaşament al armatei române-condus de maiorul Andrei-se încumetă să intervină. Între cele două tabere, urmează o luptă pe viaţă şi pe moarte. Chiar dacă se baricadează în castelul baronului, mercenarii sunt decimaţi. Dramatic şi plin de acţiune, cu scene de luptă bine ţinute în frâu, filmul recreează atmosfera socială şi istorică din perioada care a precedat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Regizat de Sergiu Nicolaescu, lungmetrajul a fost filmat în studiourile Centrului de Producție Cinematografică București şi în fosta Republică Democrată Germană. În „Istoria filmului românesc (1897-2000)”, autorul Călin Căliman spune că muzica filmului a fost cea compusă de Ennio Morricone pentru westernurile regizate de Sergio Leone, dar pe generic numele compozitorului italian nu este însă menționat, precizându-se doar că aranjamentul muzical a fost realizat de Ileana Popovici.

Filmul reuneşte „o distribuţie solidă”, cu actori ca Gheorghe Cozorici, Sergiu Nicolaescu, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Amza Pellea şi Violeta Andrei Dramă.

Morgen (ora 22:10)

Nelu are 40 de ani şi care lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta-un orășel de la granița româno-ungară din județul Bihor. Pentru el, zilele trec la fel: în zori pescuiește, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă.

Într-o zi, bărbatul pescuiește ceva neobișnuit: un emigrant care vrea să treacă granița ilegal şi îi oferă bani în schimbul ajutorului său. Fără să înțeleagă exact ce vrea să-i comunice străinul, Nelu ia banii și îi promite că îl va ajuta să treacă granița mâine („morgen" în limba germană).

Filmul regizat de cineastul noului val Marian Crişan a câştigat a patru premii la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno: Premiul Special al Juriului, acordat celei de-a doua cea mai bună producție din selecție, premiul juriului ecumenic, un premiu din partea juriului tineretului (unde s-a clasat pe locul al treilea), precum și premiul Don Quijote din partea Federației Internaționale Cineclub.

La Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, Marian Crişan a primit premiul pentru cel mai bun regizor, iar cei doi actori au fost premiaţi ex-aequo cu premiul pentru cea mai bună interpretare masculină.

FILM.TVR.RO

Logo

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...