"Duminica filmului românesc” - dedicată actorului Ion Caramitru

TVR.RO | Miercuri, 08 Septembrie 2021
TVR 2 a programat duminică, 11 septembrie, două dintre filmele de referinţă ale regretatului actor care ne-a părăsit la sfârşitul săptămânii trecute: "Porţile albastre ale oraşului" şi "Între oglinzi paralele".

În această duminică, la o săptămână de la dispariţia marelui actor Ion Caramitru, TVR 2 a pregătit cinefililor la „Duminica filmului românesc”, două dintre cele mai reprezentative filme în care acesta a jucat.

(w640)

De la ora 13:10, "Porţile albastre ale oraşului" (România, 1975) în regia lui Mircea Mureşanâ, după un scenariu original scris de Marin Preda. În zilele de după întoarcerea armelor împotriva hitleriştilor, sublocotenentul Roşu revine de pe patul de spital la comanda bateriei sale de artilerie antiaeriană. Unitatea lui va lupta eroic pentru distrugerea avioanelor de luptă germane decolate de pe aeroportul Otopeni, iar sublocotenentul, văzut până atunci de oamenii lui ca un om aspru şi intransigent, va câştiga respectul şi admiraţia acestora. Din distribuţie mai fac parte actorii: Romeo Pop şi Amza Pellea.

(w640)

Seara zilei de duminică se încheie, de la ora 20:10,  cu o dramă inspirată din proza lui Camil Petrescu, "Între oglinzi paralele" (România, 1978), în regia lui Mircea Veroiu. Vieţile a doi tineri intelectuali, prieteni apropiaţi, sunt bulversate de izbucnirea războiului şi de conştientizarea divergenţelor lor de opinie asupra problemelor sociale şi politice ale naţiunii la momentul respectiv. Din distribuţie fac parte actorii Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan şi Elena Albu.

Actorul Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional din Bucureşti şi preşedinte al Uniunii Tatrale din România (UNITER), a decedat duminică, 4 septembrie, la vârsta de 79 de ani. Artistul era internat la Spitalul "Elias" din Capitală.

TVR +
Canalul TVR YouTube