loader
Foto

Documentarele 360 GEO, în oferta TVR Cultural din această iarnă

„Caii sălbatici din Delta Dunării” şi „Suceviţa – frumuseţea sfântă a mânăstirilor pictate” sunt primele două producţii pe care le vedem la început de decembrie la TVR Cultural. Sâmbătă, 3 decembrie, şi duminică, 4 decembrie, de la ora 12.00.

 

Din grila TVR Cultural nu puteau lipsi una dintre cele mai presigioase serii documentare europene, filmele de călătorie reunite sub titlul „360 GEO”. Din 3 decembrie, de la ora 12.00, le urmărim în fiecare weekend la TVR Cultural.

În Delta Dunării, un crescător încearcă să salveze caii sălbatici socotiţi o ameninţare pentru ecosisteme. Despre partea românească a Deltei Dunării se spune că este unul dintre ultimele paradisuri ale naturii. De pildă, aici îşi are adăpostul cea mai mare colonie de pelicani din Europa.

În cursul ultimilor 25 de ani, aceste zone s-au populat cu cai sălbăticiţi. Ecologiştii au pornit o campanie împotriva creşterii necontrolate a efectivului cailor, fiindcă ameninţă echilibrul natural al Deltei. Documentarul „Caii sălbatici din Delta Dunării” (DANUBE BLEU ET CHEVAUX SAUVAGES, Franţa-Germania, 2009) se vede pe 3 decembrie, de la 12.00, la TVR Cultural.

(w882) Documentar

Documentarele 360 GEO, Sucevita_foto Vincent Froehly

Iar duminică, la aceeaşi oră, urmărim filmul „Suceviţa – frumuseţea sfântă a mânăstirilor pictate” (ROUMANIE, LA BEAUTE SACREE DES MONASTERES PEINTS, Franţa-Germania, 2019), realizat de Vincent Froehly.

Lucrările de înălţare a ansamblului monahal de la Suceviţa s-au desfăşurat în perioada anilor 1582-1586 şi reprezintă rezultatul unei sume de ctitori, toţi membri ai familiei Movileştilor.

Mânăstirea Suceviţei este împrejmuită cu ziduri groase de circa 3 metri şi cu o înălţime de peste 6 metri, dându-i aspectul de fortificaţie.

Pictura bisericii este atât tradiţională cât şi inovatoare, distingându-se prin prospeţimea paletei cromatice, deosebit de variată. Ea este cea mai bine conservată dintre toate ansamblurile picturale ale artei medievale din nordul Moldovei. De departe comoara cea mai de preţ a mânăstirii - pictura - se prezintă parcă sub aspectul unei “cărţi ilustrate”, impresie dată de multitudinea scenelor care acoperă aproape în întregime pereţii bisericii, atât în interior cât şi la exterior. Pictura a fost realizată la începutul domniei lui Ieremia Movilă, în perioada septembrie 1595 – iulie 1596, de către o echipă de zugravi condusă de fraţii Ion şi Sofronie, exponenţi ai şcolii moldoveneşti.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...