Program special la TVR3 pe 24 Ianuarie: România s-a născut la Iași

TVR3 | Duminică, 22 Ianuarie 2023
"Cuza Vodă şi România faptului ȋmplinit" este documentarul pe care vă invităm să îl urmăriți pe 24 Ianuarie, de la ora 17.00, în cadrul programelor speciale de la TVR3 care încep la ora 10.30.
AL I Cuza

La TVR3, programul special dedicat Unirii din 1859 debutează la ora 10.30 cu transmisiunea directă din Piața Unirii din Iași, sub genericul România s-a născut la Iași.

Ceremoniile vor include discursuri și manifestări oficiale, Hora Unirii și concertul de muzică populară „Noi suntem români!”, în direct de la Iași.

De la ora 17.00, este difuzat documentarul Cuza Vodă şi România faptului ȋmplinit.

Revoluţionar paşoptist şi „părinte” al României moderne, Alexandru Ioan Cuza a murit departe de ţară, printre străini, în urmă cu 150 de ani. Nu i s-au organizat funeralii naţionale, dar la Ruginoasa s-au adunat, în 1873, mii de ţărani. Ei nu uitaseră cine i-a scăpat de obligaţiile boiereşti, le-a dat pământ şi drepturi civile.

Despre Alexandru Ioan Cuza s-a scris mult. Nu i s-a analizat doar domnia, ci şi viaţa personală. Dincolo de slăbiciunile pe care le-a avut omul Cuza, domnitorul Alexandru Ioan I „a ştiut să pună pe primul plan interesul ţării şi ar trebui înţeles în contextul epocii sale”.​

***

ROMÂNIA S-A NĂSCUT LA IAȘI

164 de la Unirea Principatelor Române

Transmisiune directă din Piaţa Unirii, Iaşi

​Producător: Cătălin Sava

TVR +
Canalul TVR YouTube