loader
Foto

Galerie foto

Dirijorul Lahav Shani, în dialog cu Valentina Băințan, la „Podcasturile TVR#Enescu” | VIDEO

Sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 13.00, TVR Cultural a difuzat dialogul Valentinei Băințan cu dirijorul Lahav Shani, înregistrat în cadrul seriei de podcasturi „TVR#Enescu”.

 

Lahav Shani, director muzical al Filarmonicii din Israel, este dirijor șef al Orchestrei Filarmonicii din Rotterdam din 2018, fiind cel mai tânăr dirijor șef din istoria acestei orchestre. Anterior, a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Viena. În februarie 2023, Filarmonica din München l-a numit dirijor șef, mandat care va începe din septembrie 2026, potrivit biografiei publicate pe site-ul Festivalului „Enescu”.

A început să colaboreze cu Filarmonica din Israel în 2007, când a interpretat Concertul pentru pian de Ceaikovski sub bagheta lui Zubin Mehta, și a continuat în 2010, când acesta l-a invitat să se alăture Filarmonicii din Israel în turneul orchestrei în Orientul Îndepărtat, în calitate de pianist, dirijor asistent și contrabasist.

În 2013, după ce a câștigat Concursul Internațional de Dirijat „Gustav Mahler” de la Bamberg, orchestra l-a invitat să dirijeze concertele de deschidere a stagiunii lor.

A susținut concerte, ca dirijor invitat, cu Filarmonica din Viena, Filarmonica din Berlin, Orchestra Gewandhaus, Filarmonica din München, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica La Scala, Orchestra Simfonică din Boston, Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Regală Concertgebouw, Orchestra din Philadelphia, Orchestra Festivalului de la Budapesta, Orchestre de Paris și Orchestra Filarmonicii. În martie 2022 a dirijat concertul caritabil de la München, în beneficiul Ucrainei, alături de Anne-Sophie Mutter și de cele trei orchestre ale orașului, Orchestra de Stat Bavareză, Orchestra Simfonică a Radioului Bavarez și Filarmonica din München. În stagiunea 2022-23, s-a întors la Filarmonica din München pentru o serie de concerte în Elveția și München și, de asemenea, a început rezidența de trei ani la Konzerthaus Dortmund.

Născut la Tel Aviv în 1989, Lahav Shani și-a început studiile de pian la vârsta de șase ani cu Hannah Shalgi, înainte de a continua cu profesorul Arie Vardi la Școala de Muzică Buchmann-Mehta. A continuat să studieze dirijatul cu profesorul Christian Ehwald și pianul cu profesorul Fabio Bidini la Academia de Muzică „Hanns Eisler” din Berlin, unde l-a avut ca mentor pe Daniel Barenboim.

Ca pianist, a concertat în postura de solist sub bagheta lui Daniel Barenboim, Zubin Mehta și Gianandrea Noseda. A dirijat concerte de pian cu numeroase orchestre, printre care Filarmonica din Viena, Orchestra Philharmonia, Filarmonica La Scala, Staatskapelle Berlin și Royal Concertgebouw Orchestra. De asemenea, are o experiență considerabilă în interpretarea repertoriului cameral.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: Marţi, 30 Aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea se difuzează ...

Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.