Diabetul, o boală a civilizației moderne

TVRi | Miercuri, 08 Decembrie 2021
„Un doctor pentru dumneavoastră” vine miercuri și joi, 8 - 9 decembrie, cu informații despre diabet și despre cum sunt afectați pacienții cu boli de piele dacă se infectează cu SARS-CoV-2. De la ora 19:00, la TVRi și online pe TVR+.
doctor mariuca logo 19

Miercuri, 8 decembrie

Diabetul, o boală a civilizației moderne

Invitat: prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgoviște, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, membru al Academiei Române

(w640) profesorul

Statisticile despre diabet sunt alarmante și cifrele în continuă creștere. Mulți ajung la medic în stadii avansate ale bolii, datorită complicațiilor deja instalate. Diabetul pune mari probleme sănătății și este un factor de apariție a altor boli cronice grave.

2021 este anul Paulescu. Discutăm despre prevenția diabetului dar și despre contribuția la progresul medicinei mondiale a lui Nicolae Paulescu, fondatorul diabetologiei românești, ”salvatorul omenirii”, așa cum îl declară prof. Tîrgoviște.

Punctăm și faptul că, mai târziu, tot un român, George Emil Palade a arătat cum ARN mesager de la nucleu transmite mesajul la ribozomi, care sunt de fapt niște fabrici de proteine. Peste ani, contributia lui în descifrarea structurii și funcției celulelor a condus la tehnologia de producere a anticorpilor, respectiv actuala tehnologie a vaccinurilor folosite în profilaxia COVID-19, care au la bază mecanismele ce funcționează și în celula B pancreatică, cea care produce insulina descoperită de Paulescu. Nu întâmplător, primele vaccinări în masă, în lume au fost făcute în România, la Institutul Cantacuzino.

*Dicţionar medical: Mișcarea, aliatul imunității noastre - rubrică realizată cu sprijinul medicului Alin Popescu.

Joi, 9 decembrie

Dermatologia în vremea pandemiei COVID-19

Invitat: prof. dr. George Sorin Ţiplică, șef Clinica Dermatologie 2, Spitalul Clinic Colentina

(w640) tiplica

Corovirusul poate duce la erupții cutanate. Cum sunt afectați pacienții cu boli de piele dacă se infectează cu SARS-CoV-2? Cum facem o igienizarea regulată și corectă pentru a evita agravarea unor afecțiuni ale pielii cum ar fi de exemplu dermatita atopică sau psoriazisul? O ediție în care vorbim despre efectele Covid-19 asupra epidermei, despre cât de mult ne poate afecta sănătatea amânarea unor vizite la medic atunci când avem o problemă medicală dar și cât de utilă poate fi telemedicina în aceste vremuri.

*Dicţionar medical: Hemograma, test de screening important - rubrică realizată cu sprijinul medicului Alin Popescu.

***

Moderator Măriuca Mihăilescu

Jurnalist tv Dan Cadar

Producător tv Monica Ancuța

Foto credit Monica Ancuța

Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.

TVR +
Canalul TVR YouTube