loader
Foto

Despre revanşa memoriei interzise, luni, la „Dincolo de alb şi negru”

Directorul Teatrului Naţional ”Mihai Eminescu” din Chişinău, regizorul și actorul Petru Hadârcă, a fost invitatul Mihaelei Crăciun. Într-o ediție prilejuită de Ziua Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918. Luni, 27 martie, de la ora 18:55, la TVR 1.

 

În virtutea unor circumstanțe istorice, Chișinăul a avut șansa de a fi reconectat unui spațiu românesc, iar Teatrul Mihai Eminescu este opera de cultură realizată în urma Unirii de la 1918.

(w882) eatrului N

foto credit: Alexandru Chiriac

Cine uită istoria riscă să o repete!

Despre spectacolele „Dosarele Siberiei – Cifrele au suflet” și Capcana după „Fuga” de Mihail Bulgakov, regizate de Petru Hadârcă, unde fiecare spectator este o inimă și o conștiință aprinsă în amintirea sufletelor inocente chinuite.

„Dosarele Siberiei – Cifrele au suflet” redă și comemorează tentativele de exterminare a românilor din spațiul pruto-nistrean în perioada ocupației sovietice a Basarabiei (1940, 1944-1991) prin foamete organizată și deportări sistematice.

(w882) dosarele s

Cifrele victimelor sunt impresionante, dar ele rămân în zona statisticilor. Cât cântărește suferința celor 11899 de copii deportați numai în vara anului 1949? Cum poate fi măsurată durerea celor 14033 de femei, cele mai multe mame cu copii, deportate și ele în același an?

„Capcana” abordează subiecte precum: războiul, setea de putere a liderilor politici, dramele pe care le trăiesc cei care fug din calea războiului, dar și visul unic de a trăi în liniște.

Războaiele și regimurile autoritare sunt niște monștri care își au începutul și se afirmă pas cu pas prin tăcerea, pasivitatea și încuviințarea oamenilor, inclusiv a oamenilor de artă, care cedează treptat și chiar le cultivă, iar când monstrul devine imens și începe să devoreze totul în jur, e prea târziu.

(w882) limba romÃ

***

În fiecare săptămână, câţiva dintre cei mai buni jurnalişti ai TVR - Cătălin Ştefănescu, Mihaela Crăciun, Mihai Rădulescu, Marian Voicu şi Laurenţiu Ciocăzanu - ne provoacă să gândim „Dincolo de alb şi negru”.

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...