Despre promovarea valorilor culturale româneşti în lume la „A doua Românie”

TVRi | Joi, 21 Octombrie 2021
Muzicianul Zoli Toth, împreună cu talentaţii copii din Ansamblul de percuţie Young Beats, au încântat publicul prezent la inaugurarea Pavilionul României la EXPO 2020 Dubai.
corina dobre

Ați aflat joi, 21 octombrie, ora 21.00, la TVR Internațional despre trupa coordonată de artist în cadrul Programului Naţional Cantus Mundi, care a prezentat un spectacol dinamic, creat special pentru acest eveniment, pentru a evidenţia potenţialul creativ şi inovativ al României.

(w640) Zoli Toth

Invitat la A doua Românie, Zoli Toth a povestit despre experienţa participării la cel mai mare eveniment mondial de promovare a relaţiilor internaţionale prin artă, cultură, ştiinţă, inovaţie.

De 170 de ani, la expoziţiile mondiale au fost prezentate unele dintre cele mai importante inovaţii, care au modelat lumea în care trăim. Expoziţia din acest an, de la Dubai, continuă tradiţia şi îşi propune să stimuleze creativitatea, inovația și partenereiatele la nivel global. Tradiții, artă, resurse și tehnologie sunt valorile promovate de România la Expo 2020 Dubai, despre care ne-a oferit detalii Ferdinand Nagy, comisarul general al Pavilionului României la Expo 2020 Dubai.

(w640) Raluca Mun

În aceeaşi ediţie de joi, 21 octombrie, ora 21.00Raluca Munteanu, arhitect și coordonator de programe al Fundației ProPatrimonio ne-a spus povestea unei vechi biserici de lemn din România și a restaurării acesteia, care a impresionat specialiști din întreaga Europă.

Proiectul de conservare a Bisericii de Lemn din satul Urși, județul Vâlcea, a fost desemnat marele câștigător al Premiilor Europene pentru Patrimoniu, oferite de Comisia Europeană și Europa Nostra.

După ce a impresionat o dată în plus, cu expoziția „Privire spre grădina interzisă”, inspirată de izolarea impusă de pandemie, pictorița Miruna Budișteanu invită publicul să asiste la “Deschiderea Spațiului”, o nouă expoziție ce poate fi vizitată în aceste zile.

(w640) Corina stu

Miruna Budișteanu, artist consacrat, cu peste 50 de expoziții personale și numeroase participări în expoziții de grup, în diferite țări ale lumii, a trăit în SUA și în Franța, dar a ales să revină și să creeze în România.

Deși trăiește de câțiva ani la Ierusalim, scriitoarea Ioana Drăgan și-a lansat recent, la București, cel de-al doilea roman, intitulat "Gripa - o poveste de Crăciun". A mai publicat două volume de proză scurtă, un volum de interviuri cu scriitori români și un studiu despre romanul popular românesc. Detalii în interviul realizat de Sandrino Gavriloaia, cu fosta realizatoare de emisiuni culturale de la Televiziunea Română, actualmente scriitoarea Ioana Drăgan.

***

Moderator: Corina Dobre

Producător: Liliana Văduva

TVR +
Canalul TVR YouTube