loader
Foto

Galerie foto

Despre canonizarea părintelui Dumitru Stăniloae, în emisiunea „Adevăr și curaj” | VIDEO

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 13:30, alături de invitatul său, teologul și antropologul Costion Nicolescu, realizatorul Rafael Udriște le-a propustelespectatorilor TVR Cultural, în emisiunea „Adevăr si curaj”, o dezbatere despre viitoarea canonizare a părintelui Dumitru Stăniloae.

 

În anul 2025, se împlinesc 100 de ani de la ridicarea la rang de patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej, 15 cuvioși și mărturisitori români, care au trăit în secolul XX, vor fi trecuți în rândul Sfinților.

În noua serie „Adevăr și curaj”, la TVR Cultural, care debutează sâmbătă, 27 aprilie, vom vorbi despre acești cuvioși și mărturisitori, despre viața lor, dar și despre testamentul spiritual pe care ni l-au lăsat moștenire.

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 13:30 (în reluare duminică, de la ora 8.30), alături de invitatul său, teologul și antropologul Costion Nicolescu, realizatorul Rafael Udriște propune, în emisiunea „Adevăr si curaj”, o dezbatere despre viitoarea canonizare a părintelui Dumitru Stăniloae, personalitate marcantă a ortodoxiei, fiind profesor de teologie, dogmatist, filosof, istoric, ziarist şi traducător.

(w882)

Personalitate academică și teologică de anvergură, recunoscută atât în țară, cât și în afara ei, părintele Dumitru Stăniloae a traversat momente istorice semnificative pentru România. Două războaie mondiale, Marea Unire, tumultul și agitația perioadei interbelice, instalarea comunismului, dar și destrămarea lui sunt momentele cruciale ale istoriei României la care părintele Dumitru Stăniloae a fost un martor nemijlocit. Preot, teolog, profesor universitar, specialist în dogmatică, traducător, scriitor și ziarist, părintele Dumitru Staniloae este considerat printre autoritățile proeminente ale teologiei europene din secolul al XX-lea. Între anii 1934 și 1945, a fost redactor-șef al publicației bisericești „Telegraful Român” și a lucrat vreme de 45 de ani la traducerea lucrării „Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii” (în 12 volume).

Din 1950, părintele Dumitru Staniloae a participat la întâlnirile organizate de grupul „Rugul aprins”, din care nu a făcut parte, dar unde a conferenţiat de câteva ori. În 1958, a început un nou val de arestări în România, iar în 4 septembrie a fost arestat și ulterior dus la Aiud. A fost eliberat cinci ani mai târziu şi a lucrat ca funcţionar la Biblioteca Sfântului Sinod.

După anul 1990, părintele Dumitru Stăniloae a fost recunoscut pentru contribuțiile sale, fiind ales ca membru deplin al Academiei Române. A fost un teolog profund, un gânditor original și un autor prolific, care a lăsat în urmă o operă vastă și valoroasă.

(w882)

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 13:30, în emisiunea „Adevăr și Curaj”, realizatorul Rafael Udriște și invitatul său, teologul și antropologul Costion Nicolescu, au lansat o dezbatere despre viața, opera şi moştenirea spirituală a părintelui Dumitru Stăniloae.

<div class="video-container"><iframe width="817" height="460" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/COGkAMP0I6o?si=92WT2EZDHx9ALJU7" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe></div>

***

Realizator: Rafael Udrişte

Director de imagine: Silviu Andrei

Producător: Ruxandra Ţuchel

Difuzare: sâmbăta, de la ora 13.30 (în reluare duminica, de la ora 08.30).

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu Căpitănescu, ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1 | VIDEO

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...