De prin case adunate/ Astă seară dansăm în familie (episodul 2)

TVR.RO | Miercuri, 25 Martie 2020
Realizatorul emisiunii "Remix", Doru Ionescu, nu are odihnă nici în carantină. Astăzi ne aduce în nou episod online despre artiștii liber profesioniști din pop-rock, folk, jazz.
Catalin MIlea

Din nou despre artiștii liber profesioniști din pop-rock, folk, jazz. O categorie socio-profesională lovită în plin de carantina instituționalizată la nivelul întregii țări, majoritatea membrilor acesteia trăind practic exclusiv din concerte!

Cu precizarea că nu este vorba doar despre vedetele din lumina reflectoarelor, ci și de numeroasele persoane din staff-ul tehnic, din culisele unui concert, ale unui studiou de înregistrări și așa mai departe.

Între diversele inițiative și petiții din ultima perioadă, iată aici doar una care atrage atenția... în serial! Conform IQads din 20 martie, Global Records (care colaborează în mod curent cu peste 50 de artiști acompaniatori) le asigură plata în avans a două show-uri pe lună (aprilie și mai), până într-o valoare total estimată la 100 000 euro. De asemenea, casa de discuri sponsorizează cu 25 000 euro Fundația „Dăruiește viață“, bani care urmează să fie investiți în echipamente medicale de strictă necesitate în aceste momente (aparate de ventilație mecanică, sonde de intubație, măști de oxygen, kituri pentru ECMO în spitalele de boli infecțioase și de urgență din țară).

Pe de altă parte, în 23 martie, Global Records, Ha Ha Ha Production și Quantum Music au scris Ministerului Culturii să intervină pentru a minimiza impactul pe care măsurile luate împotriva răspândirii virusului Covid – 19 îl vor avea asupra industriei muzicale din România. Practic, se cere ca pe perioada stării de urgență să se introducă o reglementare prin care posturile radio-tv de pe teritoriul României să difuzeze producții muzicale care includ cel puțin contribuția unui autor român sau interpretate de un cetățean român, într-o proporție de minimum 50% din totalul de muzică difuzată zilnic; de asemenea, difuzarea muzicii în limba română într-o proporție de minimum 50% din totalul de muzică difuzată zilnic, pentru susținerea culturii românești pe termen lung, ulterior perioadei de stare de urgență.

(w640) Radio RomÃ

Iar mai jos, cum sperăm să vă obișnuim, alte câteva invitații la concert... de acasă: În primul rând, de astă dată, am regăsit și am urmărit pagina Facebook Radio România Muzical, cu numeroase oferte – concursuri (cu premii, de exemplu un dubluCD Richard Oschanitzky!), înregistrări de teatru liric, concerte live de acasă... Tot acolo l-am aflat din nou pe un neobosit jazzman, cu atâtea proiecte nu doar în nume propriu, ci și pentru ascultătorii și actanții unei muzici – jazz - ce-i însuflețește viața de atâția ani. Duminică, 29 martie, de la ora 15:00, de notat și de urmărit un live pe Facebook cu saxofonistul Cătălin Milea și invitatii săi la „Jazz în sufragerie“. Se va cânta, se va povesti... muzică și atmosferă bună, întru apropiere. Cu o invitație: „Te așteptăm la tine acasă!“

Tot duminică, de la ora 17, Nea Fane și Izabella (chitara sa preferată) se vor da în spectacol. Este vorba despre Ștefan Mardale (solistul fondator de la trupa Cri Gri, dar și îndrumător de glas la Rock School), care va intra în direct pe pagina facebook a grupului (și canalul YouTube naefane01) și va susține live câteva cântece din repertoriul formației, „alături de altele culese din grădina folkului românesc“. Plus două noi compoziţii pe versuri de Lucian Blaga şi Nichita Stănescu...„în premieră intergalactică“, altele două de pe „Portul Fericirii“, un disc aflat în lucru!

(w500) Mardale Cr

La final, o invitație la o muzică mai apropiată de experiment, în cadrul organizat de Rezidența BRD Scena9, după ce l-am urmărit la lucru, în 24 martie, pe invitatul Dragoș Andriana, prezentat de Mitoș Micleușanu (curatorul programului „Post Muzica“, dedicat sunetului și artiștilor activi în zona experimentală a muzicii contemporane, finanțat de Fundația9).

(w640) Post Muzic

Cu un citat, sperăm incitant, din declarația de intenții:

Una din întrebările fundamentale legate de post-muzică: este oare posibil să scoatem sunetul de sub dictatura” muzicii? Cu atât mai mult cu cât inclusiv zgomotele, în diversitatea lor, pot fi considerate (un fel de) muzică...

Muzici de toate, nu înainte de sănătate!

Doru Ionescu, realizator REMIX

***

Primul episod De prin case adunate/ Astă seară dansăm în familie este aici.

TVR +
Canalul TVR YouTube