loader

Curaj la feminin: ofiţeri Antitero şi un mecanic de tren... în rochii

RECOMANDARI

Noi poveşti despre femei cu meserii periculoase, deschizătoare de drumuri în domenii destinate bărbaţilor, în emisiunea ce a putut fi văzută duminică, 29 martie, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 

Ediția este disponobilă online pe TVR+.

Cea de-a patra ediţie Curaj la feminin aduce telespectatorilor alte două reportaje ce prezintă femei remarcabile, ale căror meserii sunt mai puţin obişnuite. Le vom cunoaşte, duminică, pe trei dintre femeile care lucrează ca ofiţeri în Brigada Antiteroristă a SRI şi pe una dintre cele două femei mecanic de tren din România. Curaj la feminin se difuzează duminică, 29 martie, de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Sunt antrenate să lupte pe mare, pe pământ şi în aer. Mona, Nichita şi Florentina au o meserie captivantă şi irezistibilă. Lucrează ca ofiţeri în Brigada Antiteroristă a Serviciului Român de Informaţii. Munca lor, ca şi a colegilor lor bărbaţi, presupune intervenţii subtile, determinare, un efort însemnat dedicat culegerii de informaţii şi coordonare. Toate acestea, în scopul păstrării securităţii unei naţiuni. Din unităţile antiteroriste fac parte militari profesionişti, antrenaţi să facă faţă oricărei situaţii. Sunt sute de femei şi bărbaţi care lucrează în această structură, iar identitatea lor este ţinută secretă pentru ca planurile teroriştilor să nu se transforme în atentate reuşite.

Sunt peste două mii de mecanici de locomotivă în România. Dintre aceştia, două sunt femei, angajate în cadrul Sucursalei de Transport Feroviar de Călători, Craiova. Una dintre ele, Elsa Bădănac, face subiectul celui de-al doilea reportaj al emisiunii Curaj la feminin, în care le împărtăşeşte telespectatorilor TVR 1 cum îşi împarte iubirea pentru familie cu iubirea pentru... locomotive. Elsa este una dintre femeile din România care şi-a dorit să conducă un tren. Şi a reuşit acest lucru, într-o lume considerată până nu demult ca fiind consacrată bărbaţilor.

Cum au ajuns să practice aceaste meserii şi prin ce experienţe au trecut protagonistele celor două reporaje ale acestei ediţii aflăm duminică, 29 martie, la TVR 1, TVR HD şi online, pe www.tvrplus.ro, în cea de-a treia ediţie Curaj la feminin. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

***

Sub numele Curaj la feminin, telespectatorii TVR pot urmări o serie de reportaje despre femei cu meserii periculoase, care zilnic iau decizii definitive în domenii grele şi preponderent masculine. Femeile prezentate de producătorul şi realizatorul TVR Cristina Maria Ţilică în seria Curaj la feminin nu consideră că ar putea exista vreo piedică în calea performanţei, mai ales dacă activează într-un domeniu pe care îl stăpânesc bine. Sunt femei care au ales să se impună în zone în care întâlnim bărbaţi, ca de exemplu: prima româncă pilot pe supersonic, prima femeie în Serviciul pentru Acţiuni Speciale, prima româncă participantă în cursele de monoposturi în Formula 4, sniper de elită sau femei care au ales meserii curajoase, cum ar fi comandant secund pe navă, mecanic de tren, paraşutist sau luptător în Brigada Antitero a Serviciului Român de Informaţii. Sunt meserii „la genul masculin” care vor avea, pe măsură ce ponderea doamnelor în domeniile respective creşte, şi amprenta feminină.

 
Csikszereda și FC Argeș, promovate în SuperLiga de fotbal

Csikszereda și FC Argeș sunt cele două echipe care au promovat direct în SuperLiga de fotbal.

Importanța unei abordări strategice a inovației și educației în România | VIDEO

În dialogul purtat cu domnul conferențiar universitar dr. inginer Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnice Timișoara, tema centrală ...

„Ora Regelui” aduce în prim-plan legăturile Casei Regale cu Sfântul Scaun

10 mai este o dată cu multiple semnificaţii în istoria Românie. Despre încărcătura acestei zile aflăm la „Ora regelui”, sâmbătă, 10 mai, la TVR 1 ...