"Croaziera" lui Daneliuc, sâmbătă la TVR1| VIDEO

TVR.RO | Joi, 16 Septembrie 2021
"Senzația de tulburare se suprapune peste un început de boală la propriu." Filmul lui Mircea Daneliuc din 1981 este programat la TVR1 pe 18 septembrie la ora 21.10 și poate fi urmărit la ora difuzării și online pe TVR+.
Croaziera film

Mai mulți tineri pornesc într-o croazieră pe Dunăre, de la Calafat la Cernavodă, oferită de către organele de partid câştigătorilor unor concursuri. Doar că această croazieră, destinată să fie un premiu, se transformă într-o pedeapsă.

Regia și scenariul sunt semnate de Mircea Daneliuc. În rolurile principale îi întâlnim pe Tora Vasilescu, Mircea Daneliuc, Nicolae Albani, Maria Gligor. Alături de ei joacă Adriana Șchiopu, Constantin Chiriac, Florin Tănase, Paul Lavric.

Filmul a fost distins cu Marele Premiu ACIN și Premiul ACIN pentru montaj și Diplome de onoare (Ioana Manolescu şi Nicolae Albani), iar la Festivalul de Film de la Costineşti a primit Marele Premiu.

(w640) Croaziera

Titlul de lucru a fost „Excursia". "Croaziera" este pe locul 10 în clasamentul ”Cele mai bune 10 filme românești din toate timpurile”, publicat în 2008 și realizat de 40 critici de film.

Ecaterina Oproiu, în cronica publicată în aprilie 1981, scria (România Liberă, apud aarc.ro):

"Croaziera e povestea unei călătorii răsplătitoare. Niște juni, în general simpatici, au câștigat prin tot felul de concursuri o excursie−premiu. Bună dispoziție. Garagațe. Proiecte. Ținta e ca toată lumea să se simtă bine „să vă facă o deosebită plăcere...”. Câteva mărunte accidente, în principiu previzibile, și expediția de plăcere se transformă într-o expediție a deziluziei. (...)

Filmul mi se pare important și prin contribuția actorilor, prin tipul de joc propus: maximă desteatralizare! La Proba... credem că Daneliuc−interpretul e bun fiindcă face un rol de emploi. La Croaziera ne-am convins că ne-am înșelat. Scenaristul−regizor este și un actor de cinema epatant. Tora Vasilescu nu ne mai poate epata, întrucât a făcut-o mai demult. Lili a ei trăiește, în coafura oxigenată, în inflexiuni distinse și înfigărețe în apelativul dragă, în jemanfișism, în râsul ei ațâțător „din principiu”, în ingenuitățile ei de fată bună („dar tu poți să faci efort?”). Surpriza−surprizelor sunt numele noi pe care regizorul le lansează, proiectându-le de la început drept în vârf. Zicând aceasta, mă refer la Nicolae Albani. Actorul are o halucinantă sinceritate a duplicității. El pronunță diplome cu accentul pe o, poartă scobitoarea-n dinți, se-nfurie ușor și este deopotrivă de convingător și când spune albă și când spune — despre același lucru — neagră."

(w640) Croaziera

***
Mai multe informații despre filmele programate la TVR1 puteți afla aici.
TVR +
Canalul TVR YouTube