loader
Foto

Corul - filmul multipremiat, cu cele mai mari încasări în Franţa

Joi, 29 aprilie, de la 21.10, TVR 2 a programat această coproducţie Franţa-Elveţia-Germania din 2004, cu multiple nominalizări la Oscar şi Globurile de Aur . două premii Cesar şi multe alte distincţii.

 

Dramă. În Franţa anului 1948, Clement Mathieu, profesor de muzică şomer, acceptă un post de educator într-un internat de reeducare pentru minori. Sistemul represiv aplicat de directorul Rachin îl şochează pe blândul Mathieu, care decide să-i "disciplineze" altfel pe băieţi. Înarmat cu răbdare şi convins de impactul pozitiv al muzicii asupra sufletului omenesc, profesorul îi va iniţia pe copii în tainele cântului coral, schimbându-le vieţile.

Marele succes al filmului şi al muzicii sale originale se datorează şi corului care interpretează melodiile de pe coloana sonoră: Les Petits Chanteurs de Saint-Marc, iar tânărul solist Jean-Baptiste Maunier a devenit un adevărat star în Franţa după ce a jucat rolul adolescentului rebel Pierre Morhange.

Cu toate acestea, la scurt timp după lansarea filmului, tânărul solist Jean-Baptiste Maunier a trebuit să renunțe la Les Petits Chanteurs De Saint-Marc din cauza problemelor apărute în relaţia cu dirijorul Nicholas Porte.

Filmul despre puterea vindecătoare a muzicii a ocupat în 2004 primul loc în box-office-ul francez şi a fost unanim apreciat pe plan internaţional, chiar dacă el a fost făcut cu eforturi enorme – producătorul Gerard Jugnot fiind nevoit să îşi amaneze casa pentru a termina acest proiect.

Dar încasările înregistrate de acest film l-au ajutat pe Gerard Jugnot (care a interpretat şi rolul principal) să achite datoriile şi să câştige peste 5 milioane de euro, devenind cel mai bine plătit actor din Franţa în anul 2004, depăşindu-i în top pe celebrii Jean Reno sau Gerard Depardieu.

Filmul are un palmares impresionant, cele mai importante distincţii fiind:

*Nominalizări la premiile Oscar pentru muzică şi cel mai bun film străin
*Nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin
*Două premii Cesar – pentru muzică originală şi sunet – şi alte 6 nominalizări
*Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun compozitor european: Bruno Coulais

CORUL (LES CHORISTES – Franţa, Elveţia, Germania, 2004)
Regia: Christophe Barratier
Cu: Gerard Jugnot, Jean-Baptiste Maunier, Francois Berleand

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

publicat: Joi, 25 Aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, la „Actual regional”, am dezbătut în direct, alături de Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, ...