Concertul de vară de la Schönbrunn, la TVR 1 şi TVR HD

TVR.RO | Miercuri, 25 Iunie 2014
Sâmbătă, 28 iunie şi 5 iulie, ora 16.20, Orchestra Filarmonicii din Viena interpretează „Summer Night Concert Schönbrunn”. Cele două părţi ale concertului pot fi urmărite şi pe tvrplus.ro.

Concertul este disponibil online pe TVR+

Începând cu anul 2004, Orchestra Filarmonicii din Viena interpretează „Summer Night Concert Schönbrunn”, în atmosfera unică a palatului regal de la Schönbrunn, din Viena.

Imaginând şi organizând acest concert într-un loc public, orchestra doreşte în mod explicit să transforme muzica clasică într-o artă accesibilă unei palete mai largi de spectatori, obţinând, de fiecare dată, audienţe record.

În anii trecuţi, concertul a fost dirijat de Bobby McFerrin (2004), Zubin Mehta (2005), Plácido Domingo (2006), Valery Gergiev (2007 & 2011), Georges Prêtre (2008), Daniel Barenboim (2009), Franz Welser-Möst (2010), Gustavo Dudamel (2012) şi Lorin Maazel (2013).

Anul acesta, concertul, care a avut loc pe 29 mai, este susţinut de Filarmonica din Viena, dirijor Christoph Eschenbach, solist Lang Lang. Spectaculoasa înregistrare a concertului va fi oferită telespectatorilor TVR 1, TVR HD şi tvrplus.ro în două părţi:

Partea întâi, sâmbătă 28 iunie, ora 16.20:

Hector Berlioz – Carnavalul roman

Franz Liszt – Mazeppa

Richard Strauss – Burlesca pentru pian și orchestră (solist – Lang Lang)

Wolfgang Amadeus Mozart – Marşul „A la turca” (bis, Lang Lang)

Partea a doua, sâmbătă, 5 iulie, ora 16.20:

Hector Berlioz – Uvertura la opera „Benvenuto Cellini”

Richard Strauss – Întâmplările amuzante ale lui Till Eulenspiegel

Johann Strauss Fiul – Sânge vienez, Vals

Johann Strauss – Furioso Polka

În anul 2013, numit Wagner-Verdi, a fost aniversat cel de-al 200-lea an al naşterii celor două legende ale muzicii, născute în mai, respectiv octombrie 1813. Anul acesta este de asemenea unul comemorativ: pe 11 iunie, lumea muzicală a sărbătorit 150 de ani de la naşterea lui Richard Strauss. Includerea în program a lui Hector Berlioz şi Franz Liszt nu a făcut altceva decât să sublinieze tributul special dedicat lui Richard Strauss. De asemenea, reaminteşte de relaţia specială a celor trei maeştri formaţi la Orchestra Filarmonicii din Viena. Invitaţia adresată dirijorului Christoph Eschenbach, care dirijează acest concert de vară de la Schönbrunn pentru prima dată, precum şi pianistului Lang Lang, care în 2005 - cu câteva zile înainte de a împlini 23 de ani - şi-a făcut debutul la Schönbrunn, reprezintă de asemenea semne de prietenie care conectează aceşti doi artişti cu Filarmonica Vieneză.

Solistul concertului, pianistul Lang Lang, a fost invitatul care a susţinut recital la concertul dedicat premiaţilor Nobel la Stockholm în decembrie 2007, la care a participat şi familia regală a Suediei. De asemenea, a interpretat ca solist concertul din 2009 cu ocazia ceremoniei dedicate laureaţilor Nobel pentru pace de la Oslo în 2009, în prezenţa preşedintelui Barack Obama. Este unul dintre cei mai prolifici artişti ai momentului.

 

TVR +
Canalul TVR YouTube