loader
Foto

Galerie foto

Concertele Enescu 2015: „Carmina Burana” şi Simfonia nr. 8 de Bruckner

Marţi şi miercuri, de la 23:30, la TVR 2 şi TVR+ puteţi urmări cea de-a doua parte a concertelor Orchestrei Române de Tineret&Corul Filarmonicii Enescu (marţi) şi a Orchestrei Filarmonice din Israel (miercuri).

 

Marţi, 22 martie, ora 23:30

După Rapsodia Română şi Concertul pentru Vioară şi Orchestră al lui Sibelius de săptămâna trecută, TVR 2 difuzează cea de-a doua parte a concertului oferit de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Kristjan Järvi. Acompaniat de corul Filarmonicii „George Enescu” (dirijor Ion Iosif Prunner), ansamblul va interpreta Carmina Burana (Carl Orff).

Orchestra Română de Tineret a fost fondată în 2008, împreună cu Fundaţia „Prietenii muzicii – Serafim Antropov” de violoncelistul Marin Cazacu şi dirijorul Cristian Mandeal. Proiectul a strâns laolaltă cei mai valoroşi tineri muzicieni din ţară. Cu vârstele cuprinse între 18 şi 30 de ani, muzicienii sunt instruiţi de nume consacrate ca Liviu Prunaru, Dorin Marc, Marin Cazacu sau Stefan Geiger.

Corul Filarmonicii reprezintă una dintre cele mai puternice instituţii muzicale din ţară. Cu o istorie de în spate de 65 de ani, Corul a colaborat cu artişti precum Krzysztof Penderecki, Lawrence Foster, Daniel Barenboim sau Sergiu Comissiona şi ansambluri precum Orchestre Nationale de France.

Concertul este disponibil online pe TVR+.

Foto credit: Cătălina Filip @George Enescu Festival

 

Miercuri, 23 martie, ora 23:30

Simfonia nr. 8 în do minor de Anton Bruckner este propunerea pentru seara de miercuri. Compozitorul austriac Bruckner a început să lucreze la ea în 1884, trei ani mai târziu, i-a trimis-o dirijorului Hermann Levi, care însă i-a spus că este cam „confuză”. Bruckner a revizuit compoziţia, terminând-o în 1890.

Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii din Israel, care a fost fondată în 1936, sub bagheta lui Zubin Mehta, director muzical pe viață al OFI şi noul Preşedinte Onorific al Festivalului Enescu din 2017.

Concertul este disponibil online pe TVR+.

***

Despre concertele Festivalului Internaţional George Enescu

Din primăvara lui 2016, telespectatorii pot (re)vedea ansamblurile de renume care au cântat la Ateneul Român sau Sala Palatului. „Nu ai unde să vezi în altă parte aceste concerte. Sunt orchestre, artiști care sunt vânați de toate televiziunile din străinătate, iar noi îi avem acum, aici”, spune Valentina Băințan, producătorul Concertelor Festivalului Enescu. „Din luna martie 2016, telespectatorii văd rezultatul muncii unei echipe de zeci de oameni, profesioniști ai domeniului, dedicați celui mai mare eveniment cultural din România”, adaugă Valentina Băințan.

Pe parcursul Festivalului, în 2015, Televiziunea Română a acordat un spațiu amplu evenimentului cultural al anului. De la transmisiunile în direct pe TVR 2 și TVR HD, până la concertele difuzate exclusiv online, pe enescu.tvr.ro, românii au putut urmări 48 de concerte. Acestea au fost completate de interviurile neconvenționale și intervențiile realizate de Liana Stanciu, Claudia Spătărescu, Marius Constantinescu și dirijorul Tiberiu Soare.  În 2015, au fost 48 de concerte, 22 lucrări de George Enescu, și peste 9000 de minute de transmisiuni în direct.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...