loader
Foto

Concert pentru sprijinirea victimelor războiului din Ucraina, difuzat vineri la TVR Cultural

TVR Cultural a difuzat vineri, 17 martie, de la ora 22.00, concertul pentru pace susținut de muzicienii de la OXY MORE și invitata lor, violonista Seat Byeol Choi, la Memorialul de la Sighet, în cadrul emisiunii „Cap de Afiș”.

 

Pianiștii Dinu Mihăilescu și Philippe Boaron și violonista Seat Byeol Choi au concertat la Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetu Marmației, în luna august a anului trecut, la inițiativa pianistei Martha Argerich. Concertul a fost organizat de In Between Productions (Elveția) și Fundația Academia Civică din București, cu susținerea Ambasadei Elveției în România.

(w882) Concert pe

Violonista Seat Byeol Choi. Sursă imagine: Captură video TVR

Philippe Boaron (n. 1988) este un pianist elvețian cu origini românești. Absolvent al Conservatorului de Muzică din Geneva, al Școlii Superioare de Muzică din Sion, Lausanne (la clasa pianistului Pascal Godart) și a celei din Neuchâtel, cu renumitul pianist și pedagog Paul Coker.

Dinu Mihăilescu (n. 1988) s-a născut la Timișoara. A urmat studiile superioare la UNMB din București (la clasa renumitei pianiste Dana Borșan), iar din 2009 învață la Școala Superioară de Muzică din Geneva (Elveția), cu profesorii Dominique Weber si Cedric Pescia. Este câștigătorul concursului internațional de pian Béla Bartók de la Szeged, din anul 2017, potrivit informațiilor oferite de Fundația Academia Civică.

(w882) Concert pe

Pianiștii Dinu Mihăilescu și Philippe Boaron. Sursă imagine: Linzenbold Szabolcs, Memorialul Sighet

Muzica este un limbaj universal, un semn al civilizației, muzica se opune barbariei și crimelor săvârșite în războaie. Cu un război la porțile Europei, trebuie să facem din pace un obiectiv. (...)  Am considerat că Sighetu Marmației, oraș aflat la granița cu Ucraina, este un loc potrivit pentru a organiza un concert pentru pace, pentru că aici se află un memorial dedicat victimelor comunismului, un loc care invită la meditație”, au arătat organizatorii, reiterând că România va continua să primească refugiați ucraineni.

În 1993, poeta Ana Blandiana și soțul ei, regretatul scriitor Romulus Rusan (1935-2016), au fondat primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume, în 1993, sub egida Consiliului Europei, la Sighet.

Despre evoluția războiului din Ucraina, citiți mai multe pe site-ul Știrile TVR.

CITIȚI ȘI: CONFERINȚELE ONB, CU ANA BLANDIANA: „POATE POEZIA SALVA LUMEA?” | VIDEO

 
Drama „Jurnalul unei cameriste” (1946), în regia lui Jean Renoir, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează, în săptămâna 5 - 11 iunie, filmele „Viața dublă a Veronicăi” (1991) și „Jurnalul unei cameriste” (1946).

„Domnița şoim”, la TVR 1 | VIDEO

„Domnița şoim”, la TVR 1 | VIDEO

publicat: Vineri, 09 Iunie 2023

Sâmbătă, 10 iunie, de la ora 21.00, filmul de aventuri „Domnița șoim” ne spune povestea unei iubiri blestemate. Cu Michelle Pfeiffer și Rutger ...

„Oamenii și legea

În această ediție a emisiunii „Oamenii şi legea”, Mihaela Olaru și invitata sa, Alina Stoica, au discutat despre consecințele pe care despărțirea ...