Serbările Naţionale Ţebea, în memoria lui Avram Iancu, în direct la TVR1

TVR.RO | Miercuri, 07 Septembrie 2022
Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, eroul naţional al românilor. Iuliana Tudor a prezentat duminică, 11 septembrie, de la ora 14.30, în direct la TVR 1, un emoţionant spectacol folcloric desfăşurat pe platoul de la Ţebea.

An de an, mii de oameni participă la Serbările Naţionale de la Ţebea, prilejuite anul acesta de împlinirea a 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, supranumit şi „Crăişorul Munţilor”.

Mii de hunedoreni, dar şi oaspeţi din alte judeţe au venit, cu mic cu mare, pe platoul de la Ţebea, să asiste la eveniment, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în straie naţionale, cu drapelul tricolor în mâini sau purtând alte simboluri naţionale.

Programul Serbărilor Naţionale de la Ţebea cuprinde, anual, şi un spectacol folcloric, aşteptat cu mult interes.

Şi în 2022, spectacolul a fost prezentat de Iuliana Tudor şi transmis în direct de TVR 1 duminică, 11 septembrie, începând cu ora 14.30.

(w640)

Timp de trei ore, în transmisiune directă la TVR 1, pe scena de la Ţebea au urcat nume importante ale folclorului românesc, dar şi tineri aflaţi la început de drum: Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu, Gheorghe Roşoga, Vasilica Dinu, Mariana Anghel, Mariana Deac, Ovidiu Homorodean, Ovidiu Olari, Bogdan Toma, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Floarea Calotă, Florentina şi Petre Giurgi, Matilda Pascal Cojocăriţa, Ştefan Cigu, Pera Bulz, Ionel Coza, Petrică Paşca, Grupul Doruri Muscelene condus de Liviu Iana, Ciprian Pop, Bogdan Firu, Ioan Surdu, Simona Alexandru, Gabriel Treteag, Diana Lungu.

A acompaniat Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist Drăgan Muntean, dirijor George Cîlţea.

(w640)

„Dincolo de spectacolul pe care îl pregătim, Serbările Naţionale Ţebea înseamnă o întâlnire directă cu spiritul moţilor, care se adună an de an, pentru a-l omagia pe Avram Iancu. Anul acesta, cu atât mai mult, având în vedere că marcăm 150 de ani de la moartea eroului nostru. Personal, am de fiecare dată sentimentul că, din atmosfera care se creează la Ţebea, redescopăr spiritul românesc adevărat şi legătura limpede cu rădăcinile noastre. Serbările Naţionale Ţebea rămân, din păcate, un reper singular în care mai vorbim despre istoria României. Mi-aş dori să mai existe evenimente organizate în toată ţara, prin care să celebrăm marile figuri ale istoriei naţiunii noastre. Pentru cei tineri şi pentru copiii noştri, cred că este nevoie de asta, mai ales în timpurile pe care le traversăm. Vă aştept cu drag la Ţebea şi în faţa micului ecran!”, ne-a invitat Iuliana Tudor, gazdă şi producător tv al manifestării.

(w640)

Spectacolul prin care este omagiat Avram Iancu a fost organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara şi transmis în direct de TVR 1. Telespectatorii TVR Internaţional au urmărit de asemenea transmisiunea directă de la Ţebea, începând cu ora 14.30.

credit foto: Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara

TVR +
Canalul TVR YouTube