loader
Foto

Cele mai bune filme alb-negru se văd la TVR 2

Peliculele care au făcut istorie şi actori a căror moştenire se vede şi astăzi. Acestea sunt atuurile filmelor de la ora 16:10, de pe TVR 2. În această săptămână vă înâtlniţi cu Jean Gabin, Marlene Dietrich sau W.C. Fields.

 

Luni, 31 august: O afacere profitabilă (It’s a gift, SUA, 1934)

Harold Bisonette (W.C. Fields), proprietarul unui magazin universal din New Jersey, hotărăşte să se mute în California pentru a cultiva portocale, în ciuda împotrivirii soţiei sale. Ceea ce părea iniţial o afacere profitabilă e la un pas să se termine rău. Din fericire, dezastrul e evitat în ultima clipă.

Lansat în 1934, revista americană Variety scria la acea vreme că „O afacere profitabilă” este practic o comedie-monolog a lui W. C Fields, cu puternice râsuri, fiind doar pe alocuri ajutat de celelalte staruri.

Actorul W.C. Fields este considerat unul dintre cei mai mari comedieni din cinematografia americană.  În faţa camerelor de filmat, personajul Fields era descris ca un egoist mizantrop, un mare băutor, dar care era simpatic şi îndrăgit, chiar dacă spunea că nu suportă copiii şi câinii.

Marţi, 1 septembrie: Domnul (Monsieur, Franţa, 1964)

Tulburat de moartea soţiei sale, Rene Duchesne, un bancher bogat, hotărăşte să se sinucidă aruncându-se în Sena. Salvat în ultima clipă de Suzanne, fosta sa menajeră, Rene află cu stupoare că nevasta mult-regretată îl înşelase timp de ani de zile. Revelaţia îl face să-şi schimbe planurile: bancherul îşi înscenează sinuciderea şi, lăsând totul în urmă, începe o viaţă nouă.

„Fără îndoială, Monsieur este una dintre cele mai satisfăcătoare comedii cu Jean Gabin. Pe lângă superlativul Gabin, în film ne întâlnim cu o distribuţia impresionantă, care ne oferă un joc actoricesc divers (Mireille Darc, Philippe Noiret, Gabrielle Dorziat)”,  anunţa filmsdefrance.com.

Jean Gabin este un mit al cinematografiei franceze, care, de-a lungul carierei sale, a jucat în filme ca „Pépé le Moko” (1937), „La grande illusion” (1937), „Le Quai des brumes” (1938), „La bête humaine” (1938) sau „Le jour se lève” .

Miercuri, 2 septembrie: Scarface (Scarface, SUA, 1932)

În anii '20, în zona rău-famată a Chicago-ului, South Side, imigrantul italian Tony Camonte îl omoară pe capul mafiei locale, la ordinul şefului său John Lovo. Tot mai puternici şi mai periculoşi, Tony şi John controlează întreg traficul de alcool ilegal din oraş, însă au de înfruntat şi bandele rivale de gangsteri, şi poliţia, care le urmăreşte fiecare mişcare.

Drama din 1932 este o adaptare a romanului Armitage Trail’s din 1929 şi face câteva referinţe la viaţa lui Al Capone, a cărui poreclă a fost Scarface. Se zvoneşte că lui Al Capone i-a plăcut filmul atât de mult, încât şi-a făcut şi o copie a peliculei.

Filmul a fost introdus în Biblioteca Congresului American pentru valoarea sa culturală şi estetică, iar în 1983, Brian de Palma făcut cunoscutul remake cu Al Pacino.

Joi, 3 septembrie: Iluzia cea mare (La grande illusion, Franţa, 1937)

În rolurile principale îi urmărim pe Jean Gabin şi Erich Von Stroheim care interpretează rolurile a doi doi ofiţeri francezi. În timpul primului război mondial, căpitanul de Boeldieu, de origine aristocrată, şi locotenentul Marechal, mecanic în viaţa civilă – sunt făcuţi prizonieri. Împreună cu alţi camarazi de detenţie – oameni proveniţi din medii sociale foarte diverse, ei pun la cale săparea unui tunel, prin care să poată evada. Când, în sfârşit, tunelul este gata, prizonierii află că urmează a fi transferaţi într-un alt lagăr.

Iluzia cea mare a fost nominalizat la Premiile Oscar din 1939 pentru cel mai bun film. Fiu al pictorului impresionist Pierre-Auguste, Jean Renoir s-a impus în cinematografia mondială prin realizările sale ca regizor, scenarist, actor, producător de-a lungul a 70 de ani de carieră. Despre el, Charlie Chaplin şi Orson Welles au afirmat că îl consideră “cel mai mare regizor de film al tuturor timpurilor”.

Şi chiar dacă cititorii revistei americane Weekly Entertainment l-au clasat în 1996 pe Jean Renoir pe locul 12 al celor mai mari regizori din lume, în clasamentul din Franţa, Jean Renoir ocupă primul loc.

Vineri,4 septembrie: Împărăteasa roşie (The Scarlet Empress,SUA, 1934)

Regia filmului este semnată de Josef von Sternberg, iar în distribuţie îi regăsim pe Marlene Dietrich, Sam Jaffe, John Lodge . Filmul este o dramă istorică şi e cronica ascensiunii uneia dintre cele mai faimoase figuri din istoria Rusiei, împărăteasa Ecaterina cea Mare - de la sosirea ei la curte, ca tânără prinţesă prusacă, până la urcarea pe tron, în 1762, în urma unei lovituri de stat.

Numele regizorului Josef von Sternberg este cel de care se leagă lansarea în cinematografie şi strălucirea carierei americane a lui Marlene Dietrich, actriţa părăsind Germania. „Îngerul albastru”, o adaptare după romanul scriitorului german Heinrich Mann, este filmul care o va propulsa.

După ce se stabileşte în Beverly Hills, Marlene Dietrich joacă între anii 1930 şi 1935 în şase filme regizate de către Josef von Sternberg: „Morroco”, „Dishonoured”, „Shanghai Express”, „Blonde Venus”, „The Scarlet Empress” şi „The Devil is a Woman”.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...