loader
Foto

„Cel mai bun film în stilul Hitchcock, pe care Hitchcock nu l-a făcut niciodată”: „Şarada”, cu Cary Grant, Audrey Hepburn, la TVR 1

Un thriller şi comedie în acelaşi timp - filmul „Şarada” (CHARADE – SUA, 1963), în regia lui Stanley Donen - s-a difuzat marţi, 13 februarie, la „Telecinemateca”. De la ora 21.00, pe TVR 1.| VIDEO

 

Filmul american din 1963, Şarada ("Charade"), regizat de Stanley Donen, după un scenariu semnat de Peter Stone și Marc Behm, ne prilejuieşte întâlnirea cu mari actori ai cinematografiei internaţionale: Cary Grant și Audrey Hepburn, alături de ei jucând și Walter Matthau, James Coburn, George Kennedy, Dominique Minot, Ned Glass și Jacques Marin. Filmul este fermecător pentru scenariu - în special datorită replicilor rostite de Grant și Hepburn; pentru că a fost filmat la Paris, pentru muzica lui Henry Mancini, dar și pentru titlurile animate realizate de Maurice Binder.

(w235)

„Șarada” este considerat „cel mai bun film în stilul lui Hitchcock şi pe care Hitchcock nu l-a făcut niciodată”. Producţia a avut o nominalizare la premiul Oscar pentru cea mai bună melodie ("Charade"), dar şi două nominalizări la premiile Globul de Aur, pentru cea mai bună actriţă într-un rol de comedie (Audrey Hepburn) şi pentru cel mai bun actor într-un rol de comedie (Cary Grant).

(w500)

Într-o vacanţă la schi în Alpi, Regina Lampert, o tânără din America, dar care locuieşte şi lucrează la Paris ca translator, întâlneşte un străin misterios şi chipeş, care se recomandă drept Peter Joshua. Întorcându-se la Paris, Regina descoperă că soţul ei, Charles, de care urma să divorţeze, a fost asasinat. Ameninţată de un trio de foşti amici ai lui Charles, tânăra află că acesta a participat demult la un furt de proporţii şi apoi a ascuns toţi banii, care ar putea fi chiar în posesia ei, sub o formă nebănuită. Ca din senin, apare misteriosul Peter Joshua, care vrea s-o ajute să găsească banii furaţi, iar Regina se trezeşte implicată într-o intrigă în care nimeni nu-şi dezvăluie adevărata identitate... nici măcar Peter.

(w500)

Poate din cauza suspansului, apoi prezența lui Cary Grant sau chiar a structurii scenariului și a frecventelor răsturnări ale intrigii... toate acestea au determinat multă lume să creadă că „Şarada” a fost un film ce poartă semnătura lui Sir Alfred Hitchcock. Cu toate acestea, Hitchcock nu a fost deloc implicat în realizarea filmului. Dar confuzia creată i-a determinat pe fanii filmului să-l numească „cel mai bun film Hitchcock pe care Hitchcock nu l-a făcut niciodată”.

Nu mai puţin de şapte studiouri au respins scenariul original. Scenaristul Peter Stone l-a transformat într-un roman, care a fost publicat în serial în revista Redbook, stârnind astfel interesul tuturor celor șapte studiouri.

(w882)

După ce a terminat filmările pentru „Şarada”, Cary Grant a mărturisit: „Tot ceea ce vreau de Crăciun este să fac un alt film cu Audrey Hepburn”. Deși nu s-a mai întâmplat asta niciodată, lui Grant i s-a oferit rolul lui Higgins în „My Fair Lady (1964) și tot actorul a solicitat ca Audrey Hepburn să-i fie parteneră în „Father Goose” (1964).

Şi o povestire amuzantă, tot pentru a vă convinge să nu rataţi filmul de marţi, de la „Telecinemateca”: într-o anumită scenă din film s-a convenit că Peter Joshua (interpretat de Cary Grant) își va păstra toate hainele pe el în timp ce făcea duș... Actorul avea aproape șaizeci de ani și era ușor supraponderal. Oricum scena s-a dovedit a fi mai amuzantă așa.

(w882)

Filmul „Şarada” ("Charade"– SUA, 1963), în regia lui Stanley Donen, cu Cary Grant, Audrey Hepburn, Walter Matthau s-a văzut la TVR 1 marţi, 13 februarie, de la ora 21.00.

Logo

 
Trofeul Valea Uzului. Raliul Moldovei, în direct la TVR Iași și TVR3 | VIDEO

De sâmbătă, 27 iulie, în Moldova răsună din nou motoarele mașinilor de cursă.  

Oana Giurgiu ne spune cum a început totul şi ne poveşteşte întâmplări mai mult sau mai puţin de groază din ediţiile "Luna Plină"  de până acum ...

Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...