loader
Foto

Galerie foto

”Cei care înnobilează orașul”, un documentar despre artă la TVR 3

Duminică, 28 martie, de la ora 21:15, la TVR 3 ați putut urmări povestea unui proiect minunat ce trebuie să meargă mai departe:  „Tabăra Internațională de Sculptură Monumentală” - „Nu există patriotism fără patrimoniu”.

 

Într-un parc tânăr din orașul Ploiești, 25 de sculpturi uriașe stau rânduite maiestuos printre alei, ca într-o simfonie în marmură albă. Din 2018, aici are loc la fiecare început de toamnă „Tabăra Internațională de Sculptură Monumentală”. Nume grele de sculptori din țară și din străinătate au lăsat aici opere sublime care vor însufleți locul acesta pentru totdeauna. În fiecare an, ei vin aici și lucrează timp de o lună, trudind din greu zi-lumină în norii de praf alb al marmurei de Rușchița.

(w882) marmura

Totul a pornit de la un proiect lansat de câțiva tineri inimoși reuniți într-o asociație culturală („24 PH Arte”), ideea principală a proiectului fiind cuprinsă într-o propoziție simplă care a devenit deviza acestei nobile acțiuni: „Nu există patriotism fără patrimoniu”. Artiști și critici de renume au venit aici în fiecare an și s-au minunat de spectacolul impunător al acestor sculpturi.

(w882) marmura ru

Pavel Șușară, critic de artă: „Uitați-vă la lucrările astea, să vedeți cât de elaborate sunt, cât de solidă este construcția, ce luptă există între artist, între energia lui mentală și duritatea materialului. Această supraturare de forță îmbogățește într-un mod de neimaginat patrimoniul public. Artiștii sunt aproape prestatori voluntari în asemenea simpozioane și lasă în urmă producții de sute de mii de euro. Nicio lucrare de-aici nu valorează mai puțin de o sută de mii de euro la o evaluare riguroasă.”

(w882) pavel susa

Radu Boroianu, om de cultură: „Sunt toate premisele pentru ca această tabără să continue și să transforme acest parc într-o superbă expoziție în aer liber de artă modernă și contemporană.”

Nicolae Fleissig, sculptor – laureat al premiului Constantin Brâncuși: „Ceea ce au făcut artiștii la tabăra din Ploiești sunt lucrări care au forță. Ele vor rămâne peste secole iar parcul acesta are o deschidere extraordinară și poate găzdui peste ani un mare muzeu de talie mondială.”

Povestea acestui proiect minunat trebuie să meargă mai departe. Niciun capriciu politic al celor aleși vremelnic la cârma orașului n-ar trebui să împiedice continuitatea unui asemenea proiect care lasă în patrimoniul unui oraș valori inestimabile.

(w882) cruce

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...