loader
Foto

Cartea lui Ruth, de Mario Diament, sâmbătă la TVRi

TVR Internațional continuă seria pieselor dedicate sărbătorii Independenței Statului Israel și difuzează sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10.00, “Cartea lui Ruth”, o dramă emoționantă despre un destin evreiesc.

 

Piesa reface, pe scena Teatrului Evreiesc de Stat, povestea lui Ruth, o evreică poloneză care a emigrat în Argentina în preajma celui de-Al Doilea Război Mondial, părăsindu-și familia care a fost, mai târziu, exterminată în lagărele de concentrare.

De 40 de ani, Ruth trăiește în Argentina, departe de Polonia, țara în care s-a născut. Ea și-a părăsit familia și țara natală obligată de mama ei, care o dorea departe de amenințarea războiului și îi prezicea un viitor strălucit alături de Boris, soțul ales de părinți și expatriat înaintea ei. Dar nici unul din visele ei nu se realizează, ea negăsindu-și împlinirea nici ca soție, nici ca iubită, și nici ca mamă.

Acum, după 40 de ani de exil, Ruth își rememorează viața, evocând figuri care i-au fost dragi: mama și sora (dispărute într-un lagăr nazist) și pe soțul ei, în diferite momente ale vieții. În același timp se revede pe sine copil, fată tânără și femeie ajunsă la maturitate, retrăind secvențe din viața ei. Pentru Ruth este un moment de bilanț, de analiză lucidă a întregii sale vieți.

În discuția cu fiul ei – singurul dialog cu un personaj real din piesă – Ruth realizează că întreaga ei viață i-a fost străină, exterioară, pentru că de fapt ea, sufletul ei, nu a plecat niciodată din Polonia.

Cu piesa lui Mario Diament, Teatrul Evreiesc de Stat aduce un omagiu atât celor ce au căzut, cât și celor ce poartă în inimă amintirea lor.

(w500) Cartea lui

Traducerea în idiș Moshe Yassur

Regia artistică și ilustrația muzicală Moshe Yassur

Ruth: Leonie Waldman Eliad (foto)

Bărbatul: Nicolae Călugărița

Femeia: Luana Stoica / Monia Pricopi

Tânăra: Natalie Ester

Boris: Andrei Finți

Mama: Eugenia Balaure / Ioana Crăciun

Ringmaster: Mihai Ciucă

Căpitanul: Cornel Ciupercescu

Tânărul: Marius Călugăriţa

Fetița: Magda Condurache / Loredana Klein

Vânzătorul de înghețată: Mircea Drîmbăreanu

Poliţistul: Mihai Ciucă

Max: Veaceslav Grosu

Golde: Arabela Neazi

Medicul: Mircea Dragoman

Marek: Octavian Cercel

Rosalia: Alina Tomi

Motke Pipkin: Corina Manolescu

Sosha: Geni Brenda

***

Începând din 20 aprilie, timp de patru săptămâni, TVR Internațional marchează Ziua Independenței statului Israel – celebrată pe 9 mai – printr-o serie de piese de teatru filmate de TVR, parte din repertoriul Teatrului Evreiesc de Stat.

Foto: Teatrul Evreiesc de Stat

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Seria documentară „Ecce Via”, în Săptămâna Patimilor, la TVR Cultural | VIDEO

În Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească seria documentară „Ecce Via”, o ...

 Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Sâmbăta Mare vă invităm să cunoașteți ”Doctori fără de arginți”. Într-o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 7:00, pe TVR 1.