loader
Foto

Care este adevărul din spatele celor mai grozave legende din istoria omenirii?

De la legendele cu Cleopatra şi Regele Arthur până la evenimentele Revoluţiei Ruse, istoria abundă în mistere fascinante. Seria documentară „Legende şi mistere” încearcă un răspuns la întrebarea de mai sus. Marţi, ora 22.00, la TVR1 și pe TVR+.

 

La TVR 1 putem urmări, din 17 martie, seria documentară Legende şi mistere (MYSTERY FILES, producţie Regatul Unit, 2009-2011). De la legendele cu Cleopatra şi Regele Arthur până la „recentele” evenimente ale Revoluţiei Ruse, istoria abundă în mistere fascinante. Le vom descoperi în seria de 26 de episoade Legende şi mistere, difuzată de TVR 1 marţi, de la 22.00.

(w882)

(w882)

Misterele ne-au inspirat şi nedumerit, dar cât ştim cu adevărat despre ele? Şi putem separa legenda de adevăr? Realizatorii seriei Legende şi mistere dau praful la o parte de pe dosarele celor mai cunoscute şi emblematice mistere ale lumii şi realizează o serie dinamică ce încearcă să dea răspuns întrebării „care este adevărul din spatele celor mai grozave legende din istoria omenirii?”

Episodul  1: Rasputin – marţi, 17 martie, ora 22.00

(w882)

(w882)

Producător şi regizor: Marc Tiley

Povestitor: Struan Rodger

(w882)

17 decembrie 1916, Sankt Petersburg, Rusia. Grigori Rasputin – autointitulat mistic, dar şi confident al Ţarului Nicolae al II-lea – este împuşcat mortal în ceafă. Asasinii se temeau că influenţa lui asupra familiei imperiale a crescut prea mult. Faptele legate de uciderea lui nu au fost contestate timp de un secol. Dar documente desecretizate dezvăluie că el avea şi alţi duşmani care-i doreau moartea şi că unii dintre ei au fost de faţă în seara crimei.

(w882)

Oameni de ştiinţă cercetează din nou fotografiile oficiale de la autopsie şi refac testele balistice ca să afle cine l-a împuşcat cu adevărat.

Episodul 2 - 24 martie, de la ora 22.00: Familia Romanov

(w882)

17 iulie 1918.  Se anunţă oficial că Ţarul Rusiei, Nicolae al II-lea, împreună cu soţia şi cei cinci copii au fost executaţi. În 1991, a fost descoperit un mormânt şi s-a constatat că două trupuri de copil lipseau, ceea ce a condus la ipoteza că ar fi putut supravieţui. În 2007, s-a descoperit un al doilea mormânt şi s-a sperat că ar putea clarifica ce s-a întâmplat cu cei doi copii ai familiei regale.

(w882)

Realizatorii au avut acces la documente desecretizate cu referire la tentative de salvare a familiei Ţarului, şi medici legişti au încercat să găsească ADN în oasele degradate de timp.

(w882)

Seria Legende şi mistere a fost difuzată în premieră de TVR 1 în noiembrie 2018.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...