loader
Foto

Galerie foto

Cap Compas vă prezintă POVEȘTI ARMENEȘTI

Sâmbătă, 12 octombrie, de la 12.30, la TVR 2 și TVR+, Elena Dinu vă invită la o nouă ediție "Cap compas". Ediția se difuzează și pe TVR HD de la ora 13.15.    

 

Cum poţi purta pe umeri timpul? Nu bătrâneţea, timpul ! Al lumii, timpul ţării tale, timpul neamului tău şi propriul tău timp!?

Mănăstirea Geghard nu este un simplu edificiu, ci un complex de biserici şi peşteri care au început să devină importante în secolul al IV-lea. Gehgard reprezintă apogeul artei și arhitecturii armeneşti medievale. Locația sa uimitoare naturală, arhitectura inovatoare și decorul bogat au influențat foarte mult traiectoria ulterioară și cursul arhitecturii din Armenia.

Numele mănăstirii, construite în stancă solidă, poate fi urmărit în istorie până la începuturile zidirii, însă momentul de referinţă este consemnat în secolul al XIII-lea când, după cum afirmă tradiţia, aici a fost adusă suliţa cu care a fost împuns Hristos pe Cruce, căreia în armeneşte i se spune geghard.

(w882) Mănăstir

Fortăreața Dashtadem este un veritabil castel cu opt etaje folosit din secolul al zecelea până în secolul al nouăsprezecelea. În diferite timpuri, fortăreața a fost obiectul săpăturilor arheologice și al unor lucrări de restaurare.

(w882) FortăreaÈ

Gyumri este bine cunoscut pentru arhitectura și istoria conservate, dar vizitatorii oraşului nu sunt mereu conştienţi de cele mai bune locuri pentru a surprinde eseneţele din jurul oraşului.

Biserica Sfantul Astvatsatsin din Haghartsin. Legenda întemeierii mănăstirii spune că, atunci când biserica mare a fost sfințită, un vultur zbura deasupra sa și de acolo i-a rămas numele. Parcă ai fi ajuns într-o poveste, iar Haghartsin chiar are o astfel de poveste, una, de altfel, foarte nouă. Cum poţi să comentezi splendoarea? Care ar fi cuvintele? Nu le găsesc. Nu pot să mă simt  decât un copil într-o poveste luminoasă, căci un basm strălucitor este biserica aceasta. Complexul cuprinde trei biserici, două structuri funerare, o sală de mese, câteva capele și nelipsitele cruci, din piatra khachkar.

(w882) Biserca Ha

(w882) Biserca Ha

(w882) Armenia -

(w882) Armenia -

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Mereu am spus că Dumnezeu e român.” Elisabeta Lipă, un nou „Brilliant” în colecţia TVR INFO

Despre primii paşi în lumea canotajului, despre lecţii de viaţă, succes şi sacrificii, într-o nouă ediţie a emisiunii „Brilliant”, cu Loredana ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...