loader
Foto

„Cap compas” în SINGAPORE |VIDEO

„Cap compas” v-a invitat la o nouă călătorie în cea mai sudică parte a Asiei continentale, sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 12:30, la TVR 2, TVR 2 HD și online pe TVR+.

 

Descoperirea orașului depinde în mare măsură de locul în care începi călătoria.

Croaziera este doar o prefață în care dincolo de edificiile impozante cu arhitectură îndrăzneață te întâmpină mai întâi apele râului Singapore. Fără apa dulce Singapore ar putea fi asemenea metropolelor din emirate sau din Golful Arabic.

(w882) cap compas

Centrul pentru moștenirea culturală chineză este poarta prin care vizitatorul pășește pe urmele primilor imigranți. Aici pot fi înțelese experiențele personale ale oamenilor care au făcut din cartierul chinezesc din Singapore o a doua casă.

(w882) cap compas

Muzeul din Singapore este singurul loc din oraș în care sunt recreate interioarele originale ale chiriașilor din anii 50, ai secolului trecut. Interiorul are un farmec aparte și descrie viața rezidenților în cartierul chinezesc.

(w882) titi dinca

La nici o sută de metri distanță de muzeul moștenirii culturale chinezești, templul hindus Sri Mariamman ne invită spre descoperirea altei culturi. Este cel mai vechi templu hindu din Singapore, așezământ indian agamic, contruit în stil dravidian.

(w882) cap compas

Actuala formă datează din anul 1862 și este o expresie a stilului arhitectural al meșterilor și al artiștilor din Tamil Nandu. Aici erau păstrate registrele de căsătorie ale hindușilor. În primii ani de existență, templul a fost autorizat să oficieze căsătorii.

O altă clădire construită în stil de pagoda se impune între clădirile tradiționale. Templu a fost ridicat pentru a adăposti o relicvă a lui Budha. Construcția a început în 2004 iar așezământul de cult a fost inaugurat în sărbătoarea Vesak din 2007.

(w882) cap compas

Turul turistic în templu este configurat în așa fel încât să nu deranjeze ceremoniile și activitățile rituale ale credincioșilor. Templul este dedicat lui Budha Maitrya supranumit cel Milostiv sau al compasiunii.

O tradiție târzie din sud-estul Asiei afirmă că în lume există 800 mii de părți din corpul lui Budha și 900 mii de fire de păr ale fondatorului budismului.

(w882) cap compas

Inițiativa construirii unui templu budist a fost promovată mai în anul 1998 de Ministerul Turismului care a dorit să existe un lăcaș de cult și o operă chinezească.

(w882) cap compas

Mandala este conceptul central al edificiului iar opțiunea arhitecturală a fost determinată de faptul că epoca dinastiei Tang este considerată una dintre cele mai importante perioade pentru istoria budismului.

Există multe locuri impresionante în Singapore însă numărul de magazine stradale sau organizate în piețe care vând mâncare este epatant. Chinatown nu face excepție.

(w882) titi dinca

(w882) cap compas

Dezvoltarea orașului a fost legată de circulația mărfurilor a ideilor și a oamenilor. Zonele pietonale Clarke Quay și Boat Quay se continuă și cu greu se poate distinge un trecut destul de recent când în zonă erau doar magazii și depozite destinate comerțului.

(w882) cap compas

Grădina golfului sau Garden Bay cum e cunoscută în toată lumea este un parc care are 101 ha. Într-un asemenea loc poți admira fie plantele și florile fie aspectele inovative în materie de amenajări fie împărțirea funcțională a spațiilor care a însemnat un efort de proiectare și de construcție cum rar se întâlnește în lume.

(w882) cap compas

(w882) cap compas

Parcul și serele au devenit model ecologic și exemplu de studiu pentru ceea ce este denumit generic sustenabilitate. Undeva sub pământ se află un imens cuptor în care sunt arse toate deșeurile vegetale din Singapore.

(w882) titi dinca

Cuptorul produce energia electrică necesară parcului alimentând și un schimbător de căldură prin care se furnizează aerul conditionat pentru sere. Fumul este purificat iar cenușa rezultată din arderea vegetalelor devine materie primă pentru cărămizi de construcție.

(w882) cap compas

Emisiunea „Cap compas” poate fi urmărită și online pe TVR+, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:30.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...