loader

Cap compas: Gastronomia asiatică

RECOMANDARI  TVR2 

În ediția de sâmbătă, 3 octombrie, ați putut afla despre feluri de mâncare legendare, principii și filosofii gastronomice asiatice. Experimente culinare, la TVR 2, de la ora 12:30.

 

Cap Compas

Curiozitatea împletită cu dorința de a experimenta rămân pentru multa vreme întipărite în memorie precum între coperțile unui roman. Creativitatea negustorilor asiatici este inimaginabilă. Culoarea, mirosul și gustul sunt cele trei aspecte tradiționale utilizate pentru a descrie mâncarea chinezească, dar un rol important pentru experți îl au în egală măsură semnificația, aspectul și calitățile nutritive ale alimentului. Prepararea este apreciata în ceea ce privește ingredientele utilizate, cuțitele, timpul de gătit și condimentele folosite.

(w882)

Un proverb spune că ”mâncarea este raiul”, iar bogăția este China cu a sa capacitate de a-i hrăni pe oameni. Tot în tradiția chineză este menționat că orice vietate care zboară sau merge pe pământ și are spatele orientat spre cer poate fi bun ca aliment.

O filosofie rafinată este declinată în siajul tradițiilor gastronomice și gesturile se interpretează în funcție de complexitatea preparatului ce are să fie pus în fața clientului.

(w882)

În China exista regiuni în care bucătăria depinde de ceea ce poate fi denumită ”mila soarelui ...a vântului...a ploii”, toate aducând viață plantelor și prosperitate locuitorilor. Pentru chinezi, peștele este asociat cu norocul.

Pe vremea lui Confucius, gastronomia devenise o artă înaltă. Se discuta despre principiile mesei: "Orezul nu va fi niciodată prea alb, carnea nu va fi niciodată prea fin tăiată.”

(w882)

 

Până în timpul dinastiei Han, diferitele regiuni și bucătării ale chinezilor erau legate de cursul canalelor și al fluviilor, știință pregătirii mâncărurilor fiind transportată precum orice marfa sau bun cultural.

O masă în tradiția chinezeasca este alcătuită din doua feluri: o sursa de carbohidrați, considerată felul principal, și o cantitate moderată de legume, carne, peste sau fructe de mare, la care se adaugă unul din nenumăratele sosuri chinezești, care nu doar conferă aroma, ci în multe cazuri schimbă fundamental gustul unei specialități.

(w882)

Fiecare fel de mâncare are o istorie sau poartă după sine o legendă.

În China a fost apreciata dintotdeauna mâncarea, iar moștenirea culinară este parte a vastei culturi chinezești. A mânca în China înseamnă în primul rând a învață și a discerne. Alegerea unui produs culinar nu este simpla răsfoire a vreunui meniu sau a unei cărți de bucate. Atunci când vrei să așezi pe masa ceva deosebit te raportezi în primul rând la reperele cutumiare ale unor tradiții moștenite din generație în generație​.

(w882)

Nu se poate pretinde că poți cunoaște întreagă China nici într-o viață de om. De altfel, mulți dintre chinezi cunosc câteva regiuni și orașele mai importante din aceasta țara continent.

Elena Dinu - Jurnalist

***

Reportaje pe Youtube

Instagram Cap compas

Emisiunea Cap compas pe tvr.ro

Facebook

Logo

 

Academia Română, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Biserica Anglicană din București ...

Documentarul „Ultima misiune a Viktoriei”, producţie Ucraina 2025, se vede la TVR 1

„Ucraineanca Viktoria Roşcina avea răni prin înjunghiere pe corp, cântărea până la 30 de kilograme, iar angajații coloniei rusești au ascuns-o ...

10 ediții, o poveste de viață și Marele Premiu: Cristinel Anton, învingător la „Câștigă România!”

Cristinel Anton reușește o performanță remarcabilă: câștigarea a 10 ediții consecutive și adjudecarea Marelui Premiu de 50.000 de lei la ...

Tipologii de sportivi: Perspective validate științific

Tipologiile de sportivi sunt esențiale în psihologia sportului și în antrenorat pentru a personaliza intervențiile și strategiile. Studiile ...

Platformă online, lansată de Agenţia Naţională a Medicamentului

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) împreună cu Hubul de Inovație în Sănătate au dezvoltat și ...

Duminică, 14 decembrie, de la ora 11:00, la TVR 1,  urmărim la "Viața Satului" un reportaj despre creșterea viermilor de mătase, o tradiție ...

Cristinel Anton, în fața celei mai mari provocări la „Câștigă România!”: ediția a 10-a îl poate transforma în marele câștigător al sezonului

Luni, 8 decembrie, ora 21:00, TVR 1 difuzează o ediție așteptată cu mult interes: după trei ani fără finaliști, Cristinel Anton poate obține ...

Colaborarea în situaţii de competiţie

În lumea sportului, competiția este adesea percepută ca o luptă în care scopul unic este înfrângerea adversarului. Totuși, o filozofie de ...

Ciprian Ciucu va fi noul primar al Capitalei

„Vreau să fac din București proiectul vieții mele” – a fost prima reacție a candidatului PNL la Primăria Generală, Ciprian Ciucu, după anunțarea ...

Discursurile istorice ale președintelui american Donald Trump, analizate în emisiunea „Omul și Timpul”, la TVR Cultural

„Cuvintele pot câștiga alegeri. Pot crea lideri. Pot schimba o națiune. Puțini politicieni ai lumii contemporane au folosit discursul ca ...

România – Ucraina, trei dueluri de foc în Cupa Europeană a Națiunilor, în direct la TVR Sport

TVR Sport aduce în casele telespectatorilor unul dintre cele mai așteptate momente ale finalului de an pentru iubitorii hocheiului: România – ...

„Tu votezi România!”: Programe speciale la Televiziunea Română în ziua alegerilor parțiale

Telespectatorii TVR vor afla rezultatul exit poll-ului realizat de CURS-Avangarde, prezentat la ora 21:00, pe TVR 1 și TVR INFO, imediat după ...

De Sfântul Nicolae, „Care pe care” aduce o ediție de poveste, cu premii, magie și surprize la TVR 1

Sâmbătă, 6 decembrie, de la ora 16:40, TVR 1 difuzează o ediție specială a concursului „Care pe care”, pregătită chiar în zi de sărbătoare. Așa ...

Mădălina Chiţu: „Încă sunt în căutarea formulei în care să fac ziua de 48 de ore”

„Sunt Mădă Chiţu, jurnalist, instructor de yoga, care iubeşte Crăciunul, soarele şi florile de câmp”, spune direct şi simplu despre ea, într-o ...

Exodul tinerilor, violenţa şi singurătatea în secolul comunicării – în dezbatere la „Punctul critic”

Emisiunea de dezbateri „Punctul critic” propune pentru zilele 9, 10 și 11 decembrie trei ediții dedicate unor teme sociale relevante în pragul ...