loader

Cap compas: Gastronomia asiatică

RECOMANDARI  TVR2 

În ediția de sâmbătă, 3 octombrie, ați putut afla despre feluri de mâncare legendare, principii și filosofii gastronomice asiatice. Experimente culinare, la TVR 2, de la ora 12:30.

 

Cap Compas

Curiozitatea împletită cu dorința de a experimenta rămân pentru multa vreme întipărite în memorie precum între coperțile unui roman. Creativitatea negustorilor asiatici este inimaginabilă. Culoarea, mirosul și gustul sunt cele trei aspecte tradiționale utilizate pentru a descrie mâncarea chinezească, dar un rol important pentru experți îl au în egală măsură semnificația, aspectul și calitățile nutritive ale alimentului. Prepararea este apreciata în ceea ce privește ingredientele utilizate, cuțitele, timpul de gătit și condimentele folosite.

(w882)

Un proverb spune că ”mâncarea este raiul”, iar bogăția este China cu a sa capacitate de a-i hrăni pe oameni. Tot în tradiția chineză este menționat că orice vietate care zboară sau merge pe pământ și are spatele orientat spre cer poate fi bun ca aliment.

O filosofie rafinată este declinată în siajul tradițiilor gastronomice și gesturile se interpretează în funcție de complexitatea preparatului ce are să fie pus în fața clientului.

(w882)

În China exista regiuni în care bucătăria depinde de ceea ce poate fi denumită ”mila soarelui ...a vântului...a ploii”, toate aducând viață plantelor și prosperitate locuitorilor. Pentru chinezi, peștele este asociat cu norocul.

Pe vremea lui Confucius, gastronomia devenise o artă înaltă. Se discuta despre principiile mesei: "Orezul nu va fi niciodată prea alb, carnea nu va fi niciodată prea fin tăiată.”

(w882)

 

Până în timpul dinastiei Han, diferitele regiuni și bucătării ale chinezilor erau legate de cursul canalelor și al fluviilor, știință pregătirii mâncărurilor fiind transportată precum orice marfa sau bun cultural.

O masă în tradiția chinezeasca este alcătuită din doua feluri: o sursa de carbohidrați, considerată felul principal, și o cantitate moderată de legume, carne, peste sau fructe de mare, la care se adaugă unul din nenumăratele sosuri chinezești, care nu doar conferă aroma, ci în multe cazuri schimbă fundamental gustul unei specialități.

(w882)

Fiecare fel de mâncare are o istorie sau poartă după sine o legendă.

În China a fost apreciata dintotdeauna mâncarea, iar moștenirea culinară este parte a vastei culturi chinezești. A mânca în China înseamnă în primul rând a învață și a discerne. Alegerea unui produs culinar nu este simpla răsfoire a vreunui meniu sau a unei cărți de bucate. Atunci când vrei să așezi pe masa ceva deosebit te raportezi în primul rând la reperele cutumiare ale unor tradiții moștenite din generație în generație​.

(w882)

Nu se poate pretinde că poți cunoaște întreagă China nici într-o viață de om. De altfel, mulți dintre chinezi cunosc câteva regiuni și orașele mai importante din aceasta țara continent.

Elena Dinu - Jurnalist

***

Reportaje pe Youtube

Instagram Cap compas

Emisiunea Cap compas pe tvr.ro

Facebook

Logo

 
Regimentul 89 Infanterie, din care a făcut parte militarul decorat de Nicușor Dan, a participat la Pogromul de la Iași

Decorarea veteranului Ion Vasile Banu, din Regimentul 89 Infanterie, de către președintele României a stârnit un val de indignare în spațiul ...

Un Remix cu Suprarealisme de ieri şi de azi: Crocodile Paradox și Mircea Florian

O ediție cu două rubrici. Ceea ce le unește este etalarea de fiecare dată a unor muzici care încearcă să dizolve barierele stilistice al ...

Motivația în sport nu este despre „a avea chef”

Dacă ne-am întrebat vreodată de ce unii sportivi par să aibă un „motor” intern care nu se oprește niciodată, răspunsul este simplu: motivația.

Val de reacţii în societate după documentarul „Justiţie capturată”

Documentarul „Justiţie capturată”, realizat de jurnaliştii de investigaţii de la Recorder și transmis miercuri seara de TVR1,  a stârnit un val ...

Miercuri, 10 decembrie, TVR 1 difuzează documentarul Recorder „Justiţie capturată”

Documentarul fenomen despre realitatea din sistemul de justiție, o investigaţie de mare impact, publicată chiar de Ziua Mondială Anticorupție şi ...

Războiul informațional de pe linia frontului, la „Breaking Fake News!”

Marian Voicu ne invită vineri, 12 decembrie 2025, ora 18.45, la TVR 1, la o nouă ediție „Breaking Fake News!”, prima emisiune din audiovizualul ...

Sesizarea AUR privind majorarea taxelor locale, respinsă de Curtea Constituțională a României

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins sesizarea depusă de AUR în legătură cu legea privind stabilirea unor măsuri de redresare și ...

Salutări din Trump Tower, alături de Laura Bretan! Miercuri, Marina Almăşan şi Cătălin Soci trec Oceanul

Le va fi gazdă, pentru două episoade, Orașul Gangsterilor, Chicago, o metropolă fabuloasă, pe care cei doi călători au cutreierat-o la pas. O ...

Academia Română, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Biserica Anglicană din București ...

Documentarul „Ultima misiune a Viktoriei”, producţie Ucraina 2025, se vede la TVR 1

„Ucraineanca Viktoria Roşcina avea răni prin înjunghiere pe corp, cântărea până la 30 de kilograme, iar angajații coloniei rusești au ascuns-o ...

Bibi aduce vibe-ul noii generații pe scena Revelionului TVR

Fenomen al noii generații, Bibi este una dintre vedetele invitate la „Televiziunea Română prezintă: Revelion 2026”, eveniment ce marchează ...

10 ediții, o poveste de viață și Marele Premiu: Cristinel Anton, învingător la „Câștigă România!”

Cristinel Anton reușește o performanță remarcabilă: câștigarea a 10 ediții consecutive și adjudecarea Marelui Premiu de 50.000 de lei la ...

Tipologii de sportivi: Perspective validate științific

Tipologiile de sportivi sunt esențiale în psihologia sportului și în antrenorat pentru a personaliza intervențiile și strategiile. Studiile ...

Platformă online, lansată de Agenţia Naţională a Medicamentului

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) împreună cu Hubul de Inovație în Sănătate au dezvoltat și ...

Reîntoarcerea unui simbol: Andreea Marin, din nou la TVR în noaptea dintre ani

Andreea Marin se întoarce la Televiziunea Română, locul unde şi-a început cariera. În noaptea dintre ani, telespectatorii o vor vedea pe Andreea ...