loader
Foto

„Cântec și poveste" cu Constantin Ghinea-Dumitrache

V-am invitat să revedeți ediția emisiunii „ Cântec și poveste" dedicată rapsodului prahovean Constantin Ghinea-Dumitrache, la TVR 3, pe 1 august, de la ora 16:00.

 

În peregrinări prin satele Munteniei și Dobrogei, era greu de crezut că mai pot fi întâlniți interpreți dăruiți și dedicați acestui segment al muzicii tradiționale, necomerciale.

Constantin Ghinea-Dumitrache, marele rapsod al Prahovei, cel care a scos la lumină cântecele muntenilor din lumea satului de altădată, ne invită la o frumoasă poveste a locului, în comuna Vărbilău, sat Livadea, județul Prahova.

(w882) Tinere cu

Alături de el, le puteți urmări pe tinerele interprete ale folclorului prahovean: Camelia Andrei-Nastasia, Roxana Bucur, Izabela Baicu, voci remarcabile care dau strălucire folclorului prahovean.

Nemuritoare va rămâne această lume, atâta timp cât pe pământ vor mai exista oameni cu dor de frumos. Atâta timp cât suflarea omenească va mai păstra un dram de credință că doar prin artă, prin cultură, prin istorie putem să vedem sau să descoperim partea luminată a vieții.

(w882) Casa Ghine

Constantin Ghinea-Dumitrache: Trebuie să vă spun că, pentru mine, astăzi e o zi aparte pe care cred că am așteptat-o de multă vreme… Încerc să mențin tradiția prin cântec, prin instrumentele tradiționale. De cele mai multe ori ajut copiii care sunt dornici de învățătură și iată că se pare că nu în zadar, pentru că avem posibilitatea de a ne expune și la o televiziune care cred că ar trebui să facă din ce în ce mai mult pentru folclor și tradiția noastră.”

(w882) Viorica Po

Un moment special la final de emisiune, generic intitulat Cu drag... de pe meleaguri prahovene - Viorica Podgoreanu, aduce în fața publicului o remarcabilă interpretă, care, de-a lungul întregii sale cariere artistice, a păstrat cu sfințenie cântecul și stilul interpretativ din satul tradițional prahovean.

Producător: dr. Maria Tănase Marin

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...