loader
Foto

Despre folclor cu Elena Chirică, la TVR 3

Sâmbătă, 1 octombrie, ora 19.00, interpreta de muzică populară Elena Chirică a readus la "Cântec și poveste" valoarea creațiilor proprii ce oglindesc farmecul folclorului dobrogean.

 

Ca interpret și creator de cântec popular dobrogean, cu harul dat de Dumnezeu, însă și cu multă muncă, a realizat peste 100 de cântece, ”noi perle artistice”, așa cum le-a numit marele etnomuzicolog Emilia Comișel, în prefața cărții Cântec de la Marea Neagrăscrisă de Elena Chirică.

(w882) chirica

”Cântecul meu dintre Dunăre și Mare, izvorât din nevoia de ”stâmpărare a sufletului” confruntat cu problemele vieții, a preaplinului sufletesc, are ca suport ideea că fiecare om trebuie să lupte pentru flacăra din el. De aceea cântecul pentru mine este un ”mănunchi de raze cu sclipiri de suflet” pe care-l aduc cu drag iubitorilor de folclor.

chirica

Trăind în Dobrogea am descoperit  frumusețea acestui meleag înconjurat de ape, un colț de țară unic în felul său, atât de armonios dăltuit geografic și cu oameni de multe etnii. Satul copilăriei mele, Mineri-Tulcea, prinde în mintea mea înfățișarea copacului viguros, cu multe ramuri, în care mi-am avut și eu cuibul, dar purtată spre Mare de un destin trist, am luat cu mine doar ”sufletul satului”, izvorul cântecelor mele.

Noi avem mai mult cântece de ascultare, ele sunt asemenea valurilor line mângâietoare, și care atunci când omul simte nevoia de ceva frumos, care sa-i intre în suflet ascultă un cantec dobrogean.” (Elena Chirică)

(w882) Daiana si

(w882) daia si ca

Se alătură cu cântecele lor:  Daiana și Cătălina Simion, două fetițe talentate din Prahova și tânăra interpretă din Dobrogea, Mădălina Artem.

(w882) madalina a

***

Producător: dr Maria Tănase Marin

FILM.TVR.RO

Logo

 
Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Dacă e marţi, e Telecinemateca la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen (Germania, 1981)”.

Baletul „Frumoasa adormită”, combinația perfectă între basm și inovație artistică, în 23 aprilie, la TVR Cultural

Marți, 23 aprilie, de la ora 22.02, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească spectacolul ce reinterpretează celebrul balet ...