loader
Foto

Campania lui Napoleon pe tărâmul faraonilor, într-un documentar francez la TVR 1

Documentarul detaliază incredibila aventură a acestei expediţii fără precedent, pe parcursul a două episoade difuzate de TVR 1 sâmbătă și duminică, 24 - 25 septembrie, de la ora 14.30.

 

În documentarul producţie franceză din 2016, realizatorul Fabrice Hourlier realizează o cercetare amănunţită asupra campaniei de trei ani desfăşurate de liderul politic şi militar al francezilor, Napoleon Bonaparte, pe tărâmul faraonilor.

Întreaga poveste este văzută prin ochii a doi tineri oameni de ştiinţă, Villers şi Jollois, dar şi prin prezentarea unor scene spectaculoase analizate prin 3D Stop Motion şi cu ajutorul fotogrametriei*.

(w882)

În mai 1798, o uriaşă armada părăsea portul francez Toulon către o destinaţie militară misterioasă. Circa 40.000 de soldaţi şi 10.000 de marinari, însoţiţi de peste 200 de cărturari, majoritatea tineri, fuseseră chemaţi de genialul general Napoleon Bonaparte, la acea vreme în vârstă de 29 ani. Destinaţia au aflat-o abia cu o săptămână înainte de debarcare: Egipt, tărâm al faraonilor, care stârnise imaginaţia iluminiştilor europeni.

Directoratul îi ordonase lui Napoleon să cucerească posesiunile coloniale engleze prin ocuparea Egiptului. Iar ţara avea să scoată la iveală multe surprize pentru toată lumea de-a lungul desfăşurării misiunii. Acest documentar (docu-drama) detaliză incredibila aventură a acestei expediţii fără precedent.

Dincolo de şocul cultural, divergenţa de interese dintre comunităţile militară şi ştiinţifică, luptele epice cu mamelucii şi otomanii, revoltele populare şi izbucnirea epidemiei de ciumă, toate acestea rămân parte a unei expediţii greu de uitat. Deşi din punct de vedere militar s-a încheiat printr-o înfrângere răsunătoare, expediţia în Egipt a marcat un uriaş triumf ştiinţific, în urma ei apărând o nouă ştiinţă: egiptologia.

(w882)

La TVR 1, documentarul Napoleon Bonaparte – Campania din Egipt (BONAPARTE, LA CAMPAGNE D’EGYPTE, Franţa, 2016), realizator Fabrice Hourlier, cu: Thibault Pinson, Fabian Wolfrom, Eric Beauperin, va fi difuzat în două părţi:

sâmbătă, 24 septembrie, ora 14.30 - episodul 1: „Cucerirea”,

duminică, 25 septembrie, ora 14.30 – episodul 2: „Descoperirile”.

*Fotogrametrie - tehnică de determinare exactă a formelor, dimensiunilor și poziției în spațiu a detaliilor fixe sau mobile din teren cu ajutorul fotogramelor.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...