loader
Foto

Galerie foto

Primul meci al României la EURO U21 și prima victorie

Echipa României U21 a învins marți, la Campionatul European de Fotbal, reprezentativa Croaţiei. Partida a fost transmisă în direct de TVR 1 şi TVR HD.

 

Elevii lui Mirel Rădoi au susținut marți, 18 iunie, primul meci la Campionatul European de Fotbal U21 din Italia, Partida s-a disputat pe stadionul din Serravalle, San Marino. România a învins Croația cu scorul 4-1.

(w882)

foto: FRF

„Toate echipele trebuie să se teamă de noi”, spune Mirel Rădoi, care mizează pe o omogenitate extraordinară, o determinare fantastică și o atmosferă impecabilă în lot. Selecționerul știe că unitatea grupului este primordială la un asemenea turneu. Orice rezultat este posibil, surprizele fiind mereu prezente la acest nivel.

Din lotul naţionalei României U21, convocat de Mirel Rădoi, fac parte:

Portari: Ionuț Radu (Genoa), Cătălin Căbuz (Hermannstadt), Andrei Vlad (FCSB)

Fundași: Cristian Manea (CFR Cluj), Ionuț Nedelcearu (FC Ufa), Adrian Rus (Sepsi OSK Sf. Gheorghe), Alexandru Pașcanu (Leicester City), Virgil Ghiță (FC Viitorul), Florin Ștefan (Sepsi OSK Sf. Gheorghe), Radu Boboc (FC Viitorul)

(w882)

foto: FRF

Mijlocași: Tudor Băluță (FC Viitorul), Dragoș Nedelcu (FCSB), Alexandru Cicâldău (U Craiova 1948 CS), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Dennis Man (FCSB), Ianis Hagi (FC Viitorul), Florinel Coman (FCSB), Darius Olaru (Gaz Metan Mediaș), Denis Drăguș (FC Viitorul), Vlad Dragomir (Perugia)

Atacanți: George Pușcaș (Palermo), Adrian Petre (Esbjerg fB), Andrei Ivan (Rapid Viena)

Din lot lipsește Răzvan Marin, care a semnat în această primăvară cu Ajax Amterdam, dar clubul olandez a decis să nu-i permită să participe la EURO, urmând să se pregătească alături de noii coechipieri pentru sezonul 2019-20.

(w882)

Croația, primul adversar al României la CE U21, e la a treia apariție la EURO U-21, la precedentele două nereușind să treacă de grupe. Echipa antrenată de Nenad Gracan are un moral extraordinar creat de performanța Naționalei de la Cupa Mondială 2018, locul al doilea, și are un lot evaluat la 76 de milioane de euro. Cei mai importanți jucători sunt: Filip Benkovici (Celtic Glasgow, fundaș central), Nikola Vlasic (ȚSKA Moscova, mijlocaș ofensiv), Ivan Sunjic (Dinamo Zagreb, mijlocaș central) și Josip Brekalo (Wolfsburg, extremă stânga).

(w882)

foto: FRF

În preliminarii, România U21 a terminat prima într-o grupă foarte puternică, cu Portugalia, Bosnia, Țara Galilor, Elveția și Liechtenstein. Naționala a avut un parcurs fără înfrângere, cu 7 victorii și 3 meciuri egale, având cea mai bună apărare din preliminarii (doar 4 goluri primite) și unul dintre principalii marcatori, George Pușcaș (7 goluri). În cele 10 meciuri, Naționala a avut doi jucători care au bifat toate minutele, portarul Ionuț Radu și fundașul central Alexandru Pașcanu.

Preliminariile au luat startul cu 54 de echipe naționale și cu Italia calificată din oficiu, fiind țară organizatoare. Echipele au fost repartizate în 9 grupe de câte 6, câștigătoarele de grupă calificându-se direct la turneul final. Cele mai bune 4 locuri secunde au ajuns la baraj, rezultând încă 2 participante la EURO. Primele clasate în fiecare grupă au fost: Croația, Spania, Danemarca, Anglia, Germania, Belgia, Serbia, România și Franța, ulterior promovând în urma barajelor Austria și Polonia.

Naționala a fost condusă de doi selecționeri: Daniel Isăilă, primele 6 partide, Mirel Rădoi, ultimele 4.

(w882)

De la ora 19.00, la Studio Fotbal EURO U21, Vlad Arhire ne-a făcut încălzirea pentru primul meci al României la EURO 2019. Principala emisiune de ştiri a postului TVR 1, Telejurnalul, a început la ora 18.00.

Toate cele 21 de partide ale Campionatului European de Fotbal U21 sunt în direct la TVR 1, TVR 2 şi TVR HD, evenimentul fotbalistic european al verii fiind accesibil oricărui suporter tricolor. Vezi programul tuturor transmisiunilor TVR de la CE U21 aici.

Istoricul Campionatului European de Fotbal U21

Campionatul European de fotbal U-21 este o competiție organizată de UEFA începând cu 1972. Inițial a fost accesibil jucătorilor de 23 de ani, iar din 1978 a fost redusă limita de vârstă la 21. Se consideră anul nașterii la startul preliminariilor. Pentru ediția 2019, găzduită de Italia, sunt eligibili fotbaliștii născuți după 1 ianuarie 1996.

Competiția e criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice, ceea ce îi sporește atractivitatea. Prima campioană a fost Iugoslavia, în 1978, turneul reunind la start 8 echipe. În 1998 turneul final s-a disputat la București, cu Spania învingătoare și tot cu 8 formații la start. Din 2017 numărul de competitoare a fost mărit la 12, iar la ediția din 2021 vor fi 16.

Ediția 2019 e prima în care sunt implicate două țări organizatoae, Italia și San Marino. Este al 22-lea Campionat European U-21, iar atribuirea s-a făcut în decembrie 2016, la Nyon, de către Comitetul Exceutiv al UEFA.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...