Aventuri şi istorie cu „Haiducii”, sâmbătă la TVR 1 | VIDEO

TVR1 | Sâmbătă, 06 August 2022
TVR 1 difuzează sâmbătă, 6 august, de la ora 21.00 - filmul de aventuri „Haiducii”, în regia lui Dinu Cocea.
Amza pellea
haiducii 1
haiducii 2
Haiducii 3
Amza pellea
haiducii 1
haiducii 2
Haiducii 3

„Haiducii” este un film românesc realizat în anul 1966, sub regia lui Dinu Cocea, după un scenariu scris de Eugen Barbu, Nicolae Mihail şi Mihai Opriş.

Acţiunea filmului, primul din seria Haiducilor, se petrece în secolul al XVIII-lea, în Muntenia fanariotă.

Amza (Ion Besoiu) este căpitanul unei cete de haiduci din Muntenia, care pradă şi dau foc la conacele boiereşti. După jefuirea unor boieri, Amza soseşte într-o seară cu camarazii săi la hanul Aniţei (Marga Barbu).

(w640) haiducii 1

În dimineaţa următoare, ca urmare a trădării lui Sârbu (Amza Pellea), fratele de cruce al lui Amza, o parte din haiduci sunt prinşi de poteră, iar o altă parte sunt ucişi. Motivul trădării fusese faptul că Sârbu o dorea pe Aniţa, iubita lui Amza.

Ros de ambiţii şi însetat de avere, Sârbu intră în slujba domnitorului fanariot şi devine căpitan de arnăuţi. El se însoară cu fiica vel-vistiernicului Dudescu, pe care îl acuză apoi de trădare pentru a-i lua averea. Amza, ajuns la ocnă, evadează şi doreşte să se răzbune pe cel care l-a vândut.

Rolurile principale sunt interpretate de actorii: Ion Besoiu, Marga Barbu, Amza Pellea, Toma Caragiu, Jean Constantin, Fory Etterle şi Ion Finteșteanu.

TVR +
Canalul TVR YouTube