loader
Foto

Sărbătoarea spiritului în dialogurile de la "Articolul VII"

Pe 8 iulie, Mihaela Crăciun v-a invitat să revedeți, de la ora 21:00, la TVR Internațional, o ediție specială a emisiunii "Articolul VII".

 

Mihaela Crăciun ne-a propus să revedem, la Articolul VII, o emisiune realizată împreună cu Norman Manea - SUA, unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani, Ion Vianu, medic psihiatru și scriitor, stabilit, din 1977, în Elveția, dr. Radu Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Române de Terapii Comportamentale şi Cognitive, Sorin Cîmpeanu, președinte al Agenției Universitare a Francofoniei.

În dialogul transatlantic, Norman Manea a transmis un mesaj de solidaritate cu toți românii și, în special, cu Suceava, care formează, alături de New York, punctele cardinale ale existentei sale. Scriitorul a rememorat cel mai emoționant moment al călătoriei din 2008, în Bucovina natală, participarea la slujba de Înviere, la Mănăstirea Dragomirna, acum una dintre localitățile închise de pandemie. Mihaela Crăciun este jurnalista care l-a readus pe Norman Manea acasă.

(w882) Mihaela Cr

Dr. Ion Vianu, psihiatru și scriitor, stabilit în Elveția, 86 de ani la 15 aprilie, a transmis o serie de mesaje atât din perspectiva medicului, a psihiatrului, dar și a scriitorului. În 1977 se refugia în Elveția, la doi ani după ce repunea în circulație, discret, în România, psihanaliza și psihoterapia în general. Scriitorul își amintește povestirile tatălui, Tudor Vianu, pe care gripa spaniolă din 1918 l-a găsit mobilizat, fiind militar. Atunci pandemia a lovit multe familii; au murit copii și tineri. Iată că niciodată nu suntem în afara primejdiei. Esențial este să trăim în pace și înțelegere și să ne facem concesii unii altora. Trebuie să ne întărim, să ne păstrăm răbdarea.

(w882)

Chiar la aniversarea zilei de naștere a lui Ion Vianu, autorul primei cărți de psihoterapie, după 1948, în România, un mai tânăr confrate din București, dr. Radu Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Române de Terapii Comportamentale şi Cognitive, a anunțat deschiderea unei linii telefonice unice, de sprijin pentru persoanele speriate de situația actuală.

Meloman și cititor împătimit, psihoterapeutul care pleca la Paris la 31 septembrie 1991, pentru o formare în psihoterapie, după trei ani a ales să revină în România. Acum el ne spune să încercăm, fie și pentru 5 minute, să trăim cerul, soarele, florile, păsările, să trăim totul. Dialogul a avut loc în livada înflorită a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV).

(w882)

Rectorul USAMV, Sorin Cîmpeanu, președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România, ne-a vorbit despre inițiativele universităților românești, despre fapte bune și despre solidaritate, despre normalitate si spiritualitate. Valorile umane, spirituale ne dau puterea de a traversa momentele dificile, a mai spus președintele Agenției Universitare a Francofoniei, în interviul acordat Mihaelei Crăciun, chiar în Campusul USAMV, acolo unde se găsește și Biserica "Sf. Chiril și Metodiu".

(w882)

Mulțumiri USAMV București pentru livada cu pomi înfloriți, pe care le-o dăruim, împreună, telespectatorilor, cu ajutorul imaginilor lui Claudiu Petringenaru.

Realizator și producător: Mihaela Crăciun

Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+

FILM.TVR.RO

Logo

 
Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...