loader
Foto

„Articolul VII” - identitate și cultură | VIDEO

De Sânziene, realizatorul Mihaela Crăciun ne-a propus, la „Articolul VII”, o ediție despre frumusețea Voronețului, „La Blouse Roumaine”, Brâncuși, promovarea valorilor românești. V-am invitat să o revedeți miercuri, 5 august, ora 21.00, la TVRi.

 

Invitat prin telefon, scriitorul Mirel Taloș, președinte interimar al Institutului Cultural Român, a făcut referire la lumea culturală astăzi, adaptarea ICR la noile condiții mondiale și a rememorat participarea României la Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA.

(w882)

Expoziția ,,Brâncuşi. Sublimarea formei”, cel mai important eveniment de la Europalia, a fost subiectul interviului acordat Ralucăi Tudor de curatorul Doina Lemny, muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou din Paris.

(w882)

Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită și alături de Cela Neamțu, marea doamnă a tapiseriei româneşti, curatorul expoziției ,,Blouse roumaine, femme roumaine - 50 de definiţii contemporane”, propusă de Institutul Cultural Român din Lisabona în urmă cu cinci ani.

(w882)

Scriitorul Rui Zink remarca atunci: ,,puţine simboluri de identitate națională sunt în același timp atâtea lucruri: un obiect meşteşugit, o operă de artă, o piesă de îmbrăcăminte, o emblemă.”

(w882)

Cela Neamțu a țesut lumina și  în neasemuitele ei „Ferestre pentru Voroneţ“, de acolo de unde ne vorbesc maicile erudite ale Sfintei Mănăstiri: Întâia stareţă Irina Pîntescu, Gabriela Platon, actuala stareţă, și monahia Elena Simionovici.

La Voroneţ, „blândul și tăcutul Sihastru Daniil ne aşteaptă pentru a ne învăţa să urcăm spiralele interiorităţii în lumina de un albastru orbitor a vieții trăite întru Duh şi Adevăr. Albastru întemeietor. Albastru călăuzitor. Albastru răstignitor. Albastru purificator. Albastru iubitor”.

(w882)

Doamnele Elena Nandriş, Paula Stanciu Popoiu, Lamia Beligan si Valérie Cioloș-Villemin au vorbit despre repere identitare, iar copii din România, Portugalia, Franța, Germania, au realizat clipuri video îmbrăcați în ie.

***

Foto credit: Ioana Hameeda

Realizator și producător: Mihaela Crăciun

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...