Despre Conferința de Securitate de la Munchen, la "Articolul VII"

TVRi | Miercuri, 11 Septembrie 2019
La 18 ani de la atacurile teroriste asupra turnurilor World Trade Center din New York, Mihaela Crăciun ne-a propus miercuri, 11 septembrie, o întâlnire cu diplomatul Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la Munchen.
lumea in pericol
lumea in pericol

O ediție despre provocările de securitate actuale, cu președintele celui mai important forum care, din 1963, îi reunește pe liderii și factorii de decizie la nivelul cel mai înalt în materie de securitate și apărare: Conferința de Securitate de la Munchen.

(w640)

Reputatul diplomat german a fost invitat de New Strategy Center și Curtea Veche Publishing pentru lansarea cărții ,,Lumea în pericol. Germania și Europa în vremuri nesigure”, prilej pentru un dialog de excepție despre evoluțiile imprevizibile în relațiile internaționale, împreună cu Sorin Ducaru, director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene, președinte onorific al Consiliului Științific al New Strategy Center, și Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin.

Autorul nu este un nume foarte cunoscut în România. Avem de-a face cu unul dintre mandarinii de vârf ai coregrafiei diplomatice germane, europene și internaționale. A fost ambasadorul țării sale în SUA și Marea Britanie, director politic și secretar de stat, cele mai înalte funcții pe care un diplomat de carieră le poate avea în Auswärtigen Amt (MAE german). Are la activ mandate sensibile, și în parte faimoase, datorită reușitelor în calitate de negociator la Dayton (1995), unde a fost semnat tratatul de pace care a pus capăt războiului din Bosnia, dar și datorită troicii ce a mediat sfârșitul războiului din Kosovo (2008)”, notează Emil Hurezeanu în prefața volumului.
.
Directorul Curtea Veche Publishing, Irene Aresene, a povestit, în interviul pentru TVR Internațional, despre prima traducere într-o limbă străină a cărții ,,Lumea în pericol”.
.
(w640) lumea in p
.
"Nicicând după încheierea Războiului Rece nu a fost situația mondială mai tensionată decât în prezent. Nu doar amenințarea atomică planează asupra lumii contemporane, ci și problemele de securitate cibernetică, terorismul și, nu în ultimul rând, schimbările climatice, pe care nimeni nu le mai poate ignora. Deși ar trebui să fim mereu pregătiți pentru surprize, ne este din ce în ce mai greu să ne menținem în gardă. Față în față cu această situație, statele reacționează paradoxal: în loc să conlucreze, se adâncesc în politica internă și refuză dialogul", spune Wolfgang Ischinger, a cărui primă zi ca ambasador al Germaniei în SUA a fost chiar 11 septembrie 2001.
.
Dar soluții există întotdeauna.
.
Realizator și producător: Mihaela Crăciun

(w640)

 

TVR +
Canalul TVR YouTube