loader
Foto

Galerie foto

Artă şi spiritualitate în Perugia, cu „Cap compas”

Duminică, 4 decembrie, de la ora 13:00, la TVR 2 şi online pe TVR+, am colindat cu „Cap compas” prin Trasimeno, Castiglione del Lago şi Umbria.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Trasimeno este înconjurat de trei insule. Cea mai mare dintre ele, Isola Polvese a fost părăsită prin anii '50 și astăzi este un fel de parc. Odinioară un sat pescăresc, Maggiore este astăzi un orăşel cochet, iar Minore, cea mai mică zonă dintre ele, este privată.

În Castiglione del Lago, considerat a fi unul dintre cele mai frumoase sate din Italia, poţi ajunge dacă urci printr-o splendidă livadă de măslini. Povestea civilizației acestor locuri începe de pe vremea etruscilor. Perugia, Chiusi şi Cortona, trei dintre principalele oraşe etrusce se află la doar 20 km de lac. Castiglione del Lago este o dovadă vie a acestei civilizaţii. Structurat ca o tablă de şah, oraşul este şi astăzi câmpul de lucru preferat de arheologi care descoperă permanent tot felulul de vestigii ale vechii cetăţi. În Castiglione te simţi binevenit oricând. Când călătoreşti este important unde îţi aşezi capul pe pernă. Aşa cum e important şi peisajul şi liniştea şi clipele de relaxare.

(w882) Cap compas

În Umbria e bine să îți prisosească timpul. Numai aşa poţi transforma experienţele pe care ţi le dorești în amintiri de neuitat. În această regiune, simplitatea și autenticitatea sunt de bază. Mâncarea este legată în mod direct de pământul zonei. Până acum câțiva ani, Umbria era cunoscută ca fiind sora mai puțin atrăgătoare a Toscanei. Iată că această regiune extraordinară, devenită pe bună dreptate o inimă verde a Italiei, se dovedește că are atributele Toscanei - ba poate în unele privinţe ceva mai mult. E drept că aici nu întâlneşti marile capodopere ale Florenţei sau Sienei, dar coronița de oraşe care înnobilează dealurile te îmbie să explorezi cât mai mult şi să te bucuri că eşti aici şi că poţi vedea asemenea minunăţii.

Am ajuns în feerica Perugie, miezul bucolic al Umbriei, unul dintre cele mai interesante şi compacte centre istorice ale provinciei, un adevărat labirint de străzi medievale care parcă îţi vorbesc toate deodată despre ceea ce înseamnă Italia pentru Europa.

Perugia este un oraş universitar plin de viaţă, cunoscut pentru ciocolata sa delicioasă şi pentru unul dintre cele mai celebre festivaluri de jazz din lume. Valoarea ei constând și în excepționala ofertă de vizitare a obiectivelor turistice pe care nu le poţi parcurge doar într-o singură zi. În centru se află, aşa cum era de aşteptat, statuia celebrului artist Pietro Vannucci, cunoscut sub numele de Perugino, care a trăit pe la anii 1500.

(w882) Perugia

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...