loader
Foto

"ARTA LUMII" cu pianistul Cadmiel Boțac

Proiectului ARTA LUMII, dedicat exclusiv dezvoltării online a Televiziunii Române, a continuat pe pagina de Facebook a TVR 3, joi, 15 aprilie, ora 14.00. A venit în fața voastră pianistul CADMIEL BOȚAC, bursier al Fundației Regale Margareta a României.

 

ARTA LUMII este un proiect dedicat copiilor și tinerilor cu posibilități materiale reduse, dar cu rezultate excepționale în domeniile artistice, un concept de interviuri în care vom face cunoștință cu o serie de tineri inteligenți, talentați, mândri și fericiți să reprezinte România la competiții și evenimente naționale și internaționale dedicate artelor frumoase.

ARTA LUMII, al cărui debut a avut loc pe 8 aprilie, vine cu un concept inovativ de transmisii LIVE ONLINE, pe paginile de Facebook ale TVR, fiind un proiect dedicat exclusiv dezvoltării online a Televiziunii Române.

(w882) arta lumii

Astfel, pe pagina de Facebook a TVR3, LIVE, în fiecare joi de la ora 14.00, formatul va aduce în atenția publicului online o serie de  întâlniri inedite, cu unii dintre cei mai talentați tineri artiști ai momentului – artiști plastici, muzicieni, tineri pasionați de fotografie și actorie, aflați la început de drum -  în cadrul cărora toți cei invitați vor fi provocați la un dialog transparent și realist, adaptat vremurilor pe care le parcurgem în prezent.

Partenerul acestui proiect va fi Fundația Regală Margareta a României, prin intermediul programului TINERE TALENTE. În anul 2008, Fundația Regală Margareta a României a creat un program național de burse (TINERE TALENTE) pentru a sprijini și promova tinerii artiști talentați care provin din familii modeste și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul.

***

Despre pianistul CADMIEL BOȚAC

Născut în 1997, Cadmiel Boţac a început studiul pianului în orașul natal Sighetu Marmaţiei, la  vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani, câștigând deja primul concurs național. Au urmat alte premii naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul I la concursul “Young Virtuoso” – Zagreb şi Premiul I la Concursul “Dinu Lipatti” - Bucureşti.

La 14 ani se mută la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg și International Summer Academy Vienna, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artiști, precum Robert Levin, Boris Berman și Markus Schirmer.

(w882) cadmiel co

Un eveniment foarte important în evoluția tânărului artist a avut loc la Concursul Internaţional “Astana Piano Passion” din Kazahstan (2014,) unde a obținut Premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev, care l-a invitat să susţină un recital chiar la reședința sa. La scurt timp, Cadmiel a câștigat Concursul “Milano Piano Talents”, Concursul Internaţional “Adilia Alieva” din Franţa și alte două concursuri internaționale din Brașov și Sibiu.

În Februarie 2020, Cadmiel a câștigat bursa Fundației Europene Yamaha, un concurs ogranizat la nivel European. În ceea ce privește bursele, Cadmiel Boțac a fost de-alungul anilor bursier al “Fundației pentru Comunitate”, și al “Fundației Regale Margareta a României”, în cadrul programului Tinere Talente, program în care Cadmiel este beneficiar și în prezent ca Bursier Alumnus.

(w882) cadmiel se

Cadmiel acordă o mare importanţă şi muzicii de cameră. Este laureat cu Premiul I la Concursul “Mozart” din Cluj-Napoca, atât la secțiunea pian solo cât și la cea de duo pian-vioară. De asemenea, în doi ani la rând a fost bursier în cadrul Festivalului SoNoRo.

Cadmiel Boțac a susţinut concerte cu Orchestra Naţională din Kazahstan și Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului “Stars on Baikal”, iar în țară cu Orchestrele Radio – Bucureşti și cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Satu-Mare, Arad. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria.

(w882) cadmiel 4

În prezent, Cadmiel este masterandul Academiei de Muzică și Arte din Viena, la clasa profesorului și pianistului Stefan Arnold.

***

Sursă foto: arhiva personală - Cadmiel Boțac

Producător și moderator: Valentina Băințan

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan discută cu Irina Drăgan, una dintre primele ...

Un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”, din 31 martie, la TVR Cultural. Prima invitată, dr. Maria Dorobanțu

TVR Cultural și Academia Română îi invită pe telespectatori, din 31 martie, la un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”. Dr. Maria ...