loader
Foto

„Andrei Scrima în Liban”, povestea unuia dintre cei mai importanţi teologi români

TVR Internaţional difuzează joi, 9 aprilie, de la ora 23.00, un documentar eveniment despre viaţa şi munca părintelui Andrei Scrima, un „ambasador” al Bisericii Ortodoxe peste hotare, susţinător al ecumenismului.

 

Documentarul este disponibil online pe TVR+

Iniţial, documentarul - filmat şi în Liban - a putut fi urmărit pe 24 februarie, la TVR 2.

Unul dintre cei mai importanţi teologi  ai contemporaneitatii, părintele Andrei Scrima a contribuit în mod esenţial la revigorarea tradiţiei monahale răsăritene în patriarhia Antiohiei, la mănăstirea Deir el Harf din munţii Libanului în deceniile  şase-opt ale veacului din urmă.

Fusese chemat la  această lucrare de  întâistătătorii acestei biserici şi de Mişcarea Tineretului Ortodox  din ţara cedrilor. Darul său spiritual pentru monahii din Mitropolia Muntelui Liban, dar şi pentru toţi cei însetaţi de cuvântul viu al textelor biblice a fost un extraordinar Comentariu la Evanghelia  după Ioan, publicat  în arabă  şi în română, după 2003.

În anii cât a stat în Liban, Andrei Scrima a cunoscut în profunzime mozaicul confesional şi religios din această ţară şi s-a considerat „trimis” pentru a realiza  un „creuzet al noii umanităţi”, fundamentat pe dialogul fertil între oamenii diferitelor credinţe şi  în care pacea, înţelegerea şi respectul  pentru religia celuilat să fie normativul asumat de toată lumea.

Din nefericire, izbucnirea războiului civil libanez  şi dezvoltările  complexe ale geopoliticii Orientului Apropiat după Al Doilea Război Mondial, au anulat aceste deziderate ale părintelui Andrei Scrima  si ale prietenilor săi din Liban, intelectuali aparţinând  diferitelor  denominaţiuni confesionale şi religioase de aici.

„Vara  trecută (na. 2014) când am realizat filmările în Liban, situaţia  se încălzise din nou  la propriu. Aproximativ 800.000 de refugiaţi veniţi din Siria  se  aflau acolo. Şi cifra lor a crescut mereu. La începutul lunii august 2014, în localitatea  Ersal, la graniţa dintre Siria şi Liban, 13 soldaţi  libanezii  au fost executaţi în urma  unei provocări  specifice noii situaţii conflictuale din zonă. Am urmărit la posturile  de televiziune libaneze procesiunile lugubre şi impresionante prin tragismul lor, ale  înmormântărilor efectuate după rituri creştine şi musulmane, pentru că soldaţii armatei libaneze aparţin acestor religi”, povesteşte Radu Găină, realizatorul documentartului.

Filmul „Andrei Scrima  în Liban” este povestea acestor dramatice încercări de a descoperi  formula potrivită pentru a salvgarda pacea şi înţelegerea într-un teritoriu disputat de urmaşii religiilor născute din trunchiul  abrahamic.

„Filmând în acele zile muntele sfânt Harissa dinspre golful Jounnieh, în apropiere de Byblos am fost reţinuţi şi noi  de soldati  ai armatei libaneze pentru că în acea zonă erau obiective  ale flotei militare din aceasta ţară. Un ofiţer libanez ne-a şters imaginile realizate în acel loc şi ni s-a recomandat să evităm filmările în spaţii deschise. Prietenul  nostru Dan Stoenescu, oficial  al Ambasadei Romaniei din Liban,  instituţie care ne-a sprijinit în realizarea  acestui documentar, ne-a precizat că a fost răul cel mai mic de care am avut parte. Era mai complicat pentru noi, dacă am fi fost reţinuţi de barajele Hezbollah sau Al Nusra. În cele din urmă  am reuşit să  filmăm şi exterioare cu obiective din răsăritul  şi munţii Libanului, dar  am evitat zona de la frontiera cu Siria”, adaugă realizatorul TVR.

După mărturia unuia dintre invitaţii acestui  film, Andrei Scrima a fost extrem de afectat de experienţa hâdă a războiului civil din Liban dintre 1975-1990.Asta nu l-a împiedicat să spere că totuşi oamenii pot găsi  o cale  de  dialog şi în cele mai ireconciliabile  situaţii cu putinţă. Astăzi,când norii negri ai conflictelor  şi ultimele atrocităţi generate  de intoleranţă  însângerează Orientul  şi  ne îngrozesc , sperăm totuşi  că raţiunea va învinge  şi că  visul lui Andrei Scrima se poate implini.

„Andrei Scrima în Liban” un documentar de Radu Găina, cu sprijinul Blombank si al Ambasadei României din Liban.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...