loader
Foto

Amintiri din Infern – Pogromuri

Din 6 iunie, TVR Internațional difuzează săptămânal o nouă serie a emisiunilor document „Amintiri din Infern - Pogromuri”. În fiecare duminică a lunii iunie, pot fi urmărite, de la ora 14:30, episoadele despre Pogromurile din Dorohoi, București și Iași.  

 

Proiectul „Amintiri din infern”, început în 2015, prezintă noi mărturii despre tragedia prin care au trecut familiile de evrei originari din România la jumătatea secolului trecut.

Un moment dureros din istoria României este cel care acoperă pogromurile de la Dorohoi, București și Iași îndreptate împotriva populației evreiești din aceste localități și nu numai.

(w882)

Cum era de așteptat despre pogromuri nu am învățat la școală. Nimeni nu pomenea despre trenurile morții ticsite de trupuri muribunde care se mișcau ca melcul pe liniile de cale ferată, așteptând ca ultimul bărbat evreu din vagonul de vite să moară. Nimeni nu a pomenit de gropile comune în care au fost aruncate trupurile acestor nefericiți care aveau singura vină că se născuseră într-o altă etnie decât populația majoritară.

(w500)

Pogromul de la Iași din 27 -30 iunie 1941 a fost unul dintre cele mai violente acțiuni din istoria evreilor din România. Potrivit documentelor în cele trei zile au fost uciși peste 13.000 de evrei.

(w882)

Nu a fost de ajuns ca i-au scos din case, spre disperarea copiilor si a familiei, că i-au purtat pe drumuri până la chestură, printre oameni care priveau fie înfricoșați, fie indiferenți… i-au aruncat apoi în vagoane de vite în trenurile gata pregătite să-i ducă către destinații necunoscute. Trenurile au fost mișcate încet între stații aflate la 10-15 km. Oamenii mureau de cald, de foame, sau de frică. Cei morți erau aruncați din trenuri pe marginea căii ferate.

Cei care rezistau…și se încăpățânau să nu moară erau duși la muncă forțată în sudul țării, la Călărași, de exemplu...

După 80 de ani, supraviețuitorii pogromurilor din România își spun povestea. A lor și a celor celor care nu s-au mai întors din Infernul creat de oameni acum mai bine de 80 de ani.

Seria Amintiri din infern – Pogromuri va fi difuzată în fiecare duminică, de la 14:30, pe TVR Internațional.

***

Echipa TVR:

Imagine: Rudolf Szilagyi

Sunet: Marius Stanciu

Ilustrația muzicală: Cătălin Grigore

Lectura: Constantin Lupescu

Postprocesare sunet: Elena Moise

Montaj: Nicoleta Georgescu

Realizator: Aura Dobre

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...