loader
Foto

Alexandru Tomescu – povestea unui turneu

România şi Franţa. 15 centre culturale. 7 mai – 5 iunie 2016. Filmul Turneului Internaţional Stradivarius 2016 – EXPERIENCE 2.0. , susţinut de violonistul Alexandru Tomescu, a fost la TVR 1 sâmbătă, 14 ianuarie, de la ora 09.30.

 

Turneul este disponibil online pe TVR+.

„Sonata pentru vioară de Bela Bartók este grea. Cumplit de grea. Alexandru Tomescu spunea odată că pare să fie scrisă pentru a nu putea fi cântată. Dar tot el a fost cel care a oferit-o anul trecut, în premieră în România, zecilor de mii de spectatori din Turneul Stradivarius - Experience 2.0. Noi, autorii filmului, am făcut parte din acel tip de experienţă unică pe care am încercat să o povestim cu toată culoarea, energia, bucuria, concentrarea, descoperirea, evoluţia, descătuşarea artiştilor Alexandru Tomescu şi Ana Munteanu, dar şi cu amuţirea, uluirea, încântarea, fericirea, ridicarea de la pământ a spectatorilor din catedralele gazdă ale turneului. Suntem mândri că am semnat acest film. Dacă el va deveni mai mult decât arhiva în mişcare a unui muzician de geniu, doar timpul o va stabili. Până atunci am vrea să bucure cât mai mulţi spectatori", asftel sună invitaţia pe care Diana Iabraşu şi Alexandru Condurache, realizatorii filmului Making of Turneul Stradivarius 2016, o fac telespectatorilor TVR 1 pentru sâmbătă dimineaţă, începând cu ora 09.30.

(w882)

De nouă ani, Alexandru Tomescu este în turneu cu vioara Stradivarius. Şi tot de nouă ani, TVR este partenerul Turneului Stradivarius. Ediţia din 2016 s-a desfăşurat în perioada 7 mai - 5 iunie în 15 centre culturale din România, dar şi în Franţa. Sibiu, Oradea, Timişoara, Arad, Baia Mare, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Braşov, Bucureşti, Târgu-Jiu, Piatra Neamţ, Iaşi, Suceava şi Mihăileni (Botoşani) sunt oraşele din România în care Alexandru Tomescu a lăsat mii oameni încântaţi. Turneul Internaţional Stradivarius 2016 – EXPERIENCE 2.0 reprezintă un concept muzical care îmbină muzica clasică interpretată de Alexandru Tomescu, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, cu pictura în nisip (sand-art) şi proiecţii video, într-o serie de concerte susţinute în Catedralele Romano-Catolice şi spaţii neconvenţionale din România şi în străinătate.

(w882)

„Toate concertele din Turneul Stradivarius au fost susţinute în catedrale. Această sonoritate cu totul specială şi încărcată de energiile spirituale ale acestor locuri face ca vioara să sune cu totul altfel”, spune Alexandru Tomescu. În ciuda ploii, a tunetelor şi fulgerelor, prezente în unele zile din timpul turneului, spectatorii elegant gătiţi se prezentau la concert. Printre ei, mulţi copii, care ascultau nemişcaţi, fascinaţi de muzică şi de proiecţiile desenelor "in progress".

(w882)

În Turneul Internaţional Stradivarius 2016 – EXPERIENCE 2.0, Alexandru Tomescu a ales să îmbine muzica şi pictura în nisip, apelând la artistul sand art Ana Munteanu. „Ce mi-a plăcut la ce face Ana Munteanu este existenţa efemeră a artei sale. Exact aşa cum sunetele care ies din vioară, plutesc câteva secunde acolo şi pe urmă dispar, dar rămân, sperăm noi, în sufletul sau în inima celor care le ascultă” (Alexandru Tomescu)

(w882)

Programul Turneului Internaţional Stradivarius 2016 – EXPERIENCE 2.0., a fost unul foarte îndrăzneţ:

*  Béla Bartók (1881 - 1945) - Sonata pentru vioară solo, Sz 117 (1944)

*  Serghei Prokofiev (1891 - 1953) - Sonata pentru vioară solo op. 115 (1947)

* Vasile Filip (1900 – 1983) - Suita românească pentru vioară solo, scrisă în memoria lui Grigoraş Dinicu (1954)

„Sonata pentru vioară solo de Béla Bartók, din câte ştiu eu, nu a fost cântată aproape niciodată în România”, declara Alexandru Tomescu. Ceea ce a intenţionat violonistul prin alegerea acestui repertoriu a fost să arunce o privire mai în profunzime asupra sursei de inspiraţie pentru mulţi dintre compozitorii secolului XX, şi anume: folclorul.

(w882)

Pe 7 mai a fost debutul turneului, la Catedrala Romano-Catolică Sf. Treime din Sibiu, urmat de concertele de la Oradea (Basilica Înălţarea Fecioarei Maria) şi Timişoara (Catedrala Romano-Catolică Sf. Gheorghe) din 9 şi 10 mai. Pe 11 mai, la Arad, Sonata pentru vioară, de Béla Bartók, s-a ascultat în Catedrala Romano-Catolică Anton de Padova din Arad. În 13 mai, la Baia Mare, publicul a audiat pentru prima dată un concert de muzică clasică în Catedrala Romano-Catolică Sf Treime. Au urmat concerte la Cluj Napoca, la Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail, pe 15 mai; la Tîrgu Mureş, în Catedrala Romano-Catolică Sf. Ioan Botezătorul, pe 17 mai şi Alba Iulia, în Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail, pe 19 mai. Fanii lui Alexandru Tomescu din Braşov şi Bucureşti l-au întâlnit şi i-au ascultat interpretarea plină de pasiune în 21 mai la Catedrala Romano-Catolică Sf. Petru şi Pavel, iar pe 23 mai la Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif.

(w882)

În concertul de la Tîrgu Jiu din 28 mai, în Parcul Brâncuşi a fost recreată atmosfera de la Schonbrunn, cu scaunele pentru public aşezate pe gazon. Mulţi tineri, familii cu copii, dar şi turişti li s-au alăturat lui Alexandru Tomescu şi Anei Munteanu la reprezentaţia din Turneul Stradivarius.

(w882)

(w882)

La Piatra Neamţ, un concert spectaculos a avut loc pe 30 mai, la Cinema Panoramic, perfect potrivit pentru proiecţiile picturii în nisip realizate de Ana Munteanu. Turneul prin Moldova a mai inclus Iaşul (Catedrala Sf. Fecioară Maria), pe 31 mai, Suceava, la Biserica Romano-Catolică Sf. Ioan Nepomuk, pe 1 iunie şi a culminat cu interpretarea în prezenţa a 400 de copii din zonă, la Mihăileni, pe 2 iunie.

(w882)

(w882)

Pe 30 iunie, turneul s-a încheiat la Ambasada României de la Paris, unde Alexandru Tomescu a susţinut concertul final în prezenţa criticului de teatru George Banu, a muzicianului Vladimir Cosma şi a altor invitaţi.

(w882)

(w882)

Imagini şi amintiri din fiecare dintre cele 15 centre culturale unde Alexandru Tomescu a interpretat repertoriul ales urmărim la TVR 1 în exclusivitate, sâmbătă, 14 ianuarie, când se difuzează un making of al Turneului Stradivarius, realizat de Alexandru Condurache şi Diana Iabraşu. Prima parte - de la 09.30, iar de la 10.25, a doua parte.

Diana Iabraşu şi Alexandru Condurache, pentru a doua oară realizatori ai filmului turneului, au fost recompensaţi cu Marele Premiu al Festivalului Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi Simfest 2016 pentru documentarului Enescu Experience, making of al Turneului Stradivarius 2015.

În 2016, turneul a fost dedicat construirii Centrului Cultural Internaţional de Muzică şi Arte Frumoase – „George Enescu” - Mihăileni/Botoşani, locul în care se află Casa Memorială „George Enescu”, restaurată în 2015. Acest Centru Cultural va permite accesul tinerilor din comunitatea locală la educaţie culturală, arte frumoase şi bun gust. Scopul acestui Centru Cultural este sprijinirea din timp, în mod eficient, a viitoarelor talente ale României. „Ne-am propus colectarea de fonduri, în cadrul Turneului, pentru a ajuta la dezvoltarea unui centru cultural care să poată fi folosit în crearea de evenimente culturale şi educaţionale internaţionale“ - Alexandru Tomescu, unul dintre Ambasadorii acestei cauze.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...