Alexandru Ioan Cuza, acasă, la olteni | VIDEO

TVR.RO | Joi, 20 Ianuarie 2022
Alexandru Ioan Cuza a venit acasă, la olteni. Mai precis la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, sub forma unei activități culturale.

Este modul în care buzeștenii au ales să sărbătorească în avans Ziua Unirii. Așa că i-au adunat la un loc pe cei mai mici copii, de grădiniță, până la cei mai mari de liceu, și au așezat la loc de cinste minunate povești din viața domnitorului Alexandru Ioan Cuza, adunate din vorba poporului, au cântat cântece de dor și s-au prins într-o horă a unirii. Virtual au fost alături de ei și copii din alte toate zonele țării, din Oltenia până în Ardeal și Moldova.

Prin toate aceste roluri pe care și le-au asumat, noțiunea de activitate școlară a fost înțeleasă nu ca o tradițională serbare de la școală, ci ca o poveste a unei lumi sfinte străbune.

Mai mult decât atât, organizatorii și-au propus ca acest eveniment dedicat sărbători naționale din 24 ianuarie 1859 să vină în sprijinul elevilor pentru a întâlni și a-și alege, cu grijă, în viață, un model uman care să le influențeze în bine destinul. Și pentru că este un proiect național, organizatorii au fost provocați să caute prelungiri de suflet românesc și să cultive prietenii noi cu parteneri din școlile aflate în diferite județe din țară.

Profesorii de limba și literatura română știu cel mai bine de la clasă că o informație seacă este asimilită greu și uitată ușor de elevi. De aceea, consideră că prin astfel de acțiuni, în care o noțiune nouă poartă o poveste culturală, tradițională, o poveste istorică sau, pur și simplu, o poveste de viață, elevii pot fi ajutați să nu învețe ca niște roboți.

Și pentru că este un proiect național, organizatorii au fost provocați să caute prelungiri de suflet românesc și să cultive prietenii noi cu parteneri din școlile aflate în diferite
județe din țară. La final, toti cei cu inima română și-au dat …..mână cu mână.

TVR +
Canalul TVR YouTube