
Prin toate aceste roluri pe care și le-au asumat, noțiunea de activitate școlară a fost înțeleasă nu ca o tradițională serbare de la școală, ci ca o poveste a unei lumi sfinte străbune.
Mai mult decât atât, organizatorii și-au propus ca acest eveniment dedicat sărbători naționale din 24 ianuarie 1859 să vină în sprijinul elevilor pentru a întâlni și a-și alege, cu grijă, în viață, un model uman care să le influențeze în bine destinul. Și pentru că este un proiect național, organizatorii au fost provocați să caute prelungiri de suflet românesc și să cultive prietenii noi cu parteneri din școlile aflate în diferite județe din țară.
Profesorii de limba și literatura română știu cel mai bine de la clasă că o informație seacă este asimilită greu și uitată ușor de elevi. De aceea, consideră că prin astfel de acțiuni, în care o noțiune nouă poartă o poveste culturală, tradițională, o poveste istorică sau, pur și simplu, o poveste de viață, elevii pot fi ajutați să nu învețe ca niște roboți.
Și pentru că este un proiect național, organizatorii au fost provocați să caute prelungiri de suflet românesc și să cultive prietenii noi cu parteneri din școlile aflate în diferite
județe din țară. La final, toti cei cu inima română și-au dat …..mână cu mână.