„Aici e Radio Europa Libera. La microfon: Gelu Ionescu"

TVR.RO | Vineri, 02 August 2019
Mihaela Crăciun ne-a propus pe 2 august, de la ora 21.00, la TVR Internațional, un nou episod din seria „Aici e Radio Europa Liberă”.
Gelu Ionescu

Critic şi istoric literar, eseist şi jurnalist, născut la 8 iunie 1937, Gelu Ionescu a lucrat timp de 12 ani la Radio Europa Liberă (1983-1995).A fost Senior Program Editor, comentator politic şi realizator al programului Actualitatea culturală românească.

În România, a fost asistent, apoi lector la Catedra de literatură comparată şi teorie literară la Universitatea din Bucureşti, din 1963 până în 1982, an în care s-a exilat. A publicat „Romanul lecturii”, „Orizontul traducerii”, „Les débuts littéraires roumains d’Eugène Ionesco. 1926-1940”, „Anatomia unei negaţii”, „Copacul din câmpie”, „Covorul cu scorpioni”.

La Europa Liberă, Gelu Ionescu a realizat emisiunea „Perspective europene”, despre ce se petrece în Europa, în domeniul artelor.

Apoi a preluat emisiunea culturală prezentată de Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, făcând totodată şi un comentariu pur politic în „Actualitatea românească”.

(w640) Gelu Iones

Ce ar putea sa intereseze la jurnaliştii de la Europa Liberă , consideră profesorul Gelu Ionescu, e un anumit fel de a folosi libertatea. „Libertatea se învaţă şi eu am învăţat-o aici, în contextul democraţiei în care am avut şansa să trăiesc din ’82 încoace. Libertatea se învaţă şi când o înveţi atunci ştii că eşti şi responsabil pentru faptul că participi la libertate”, declară el în interviul acordat la München Mihaelei Crăciun.

„Nici un moment nu m-am gândit să mă despart de cultura română. Pur și simplu în ea exist, la ea raportez întreaga mea viață.(...) Nu voi fi niciodata altceva decât un intelectual – un scriitor – de origine si de limba româna, care a optat, din disperare, pentru exil. Aceasta evidenta mi-o asum fara exaltari de entuziasm sau auto-admiratie, dar si fara lamentatie sau nostalgii lacrimogene; fara a ma putea consola pentru nesansa de a nu ma fi nascut în Occidentul european, într-o limba, tara si cultura de mare circulatie“ .

„De la München, s-auzim numai de bine”, ne spune realizatoarea Mihaela Crăciun de luni până vineri, la TVR INTERNAȚIONAL, alături de jurnalişti români de la Radio Europa Liberă.

***

 

(w640)

Începând de luni, 29 iulie, TVR Internațional redifuzează, în fiecare seară, de luni până vineri de la ora 21.00, ora României, mai multe episoade din seria „Aici e Radio Europa Liberă. La microfon...”, realizată de Mihaela Crăciun în anul 2012. Vă readucem în atenție povești de viață fascinante cu ziariștii de la microfon, din redacție, de la departamentele de cercetare şi monitoring.

TVR +
Canalul TVR YouTube