loader
Foto

(P) Te simți copleșit? Iată cum poți ține stresul sub control

ADVERTORIALE

Stresul poate apărea din diverse motive, care țin de fiecare persoană. Unii oameni se simt stresați la locul de muncă, alții sunt copleșiți de anumite probleme personale.

 

Cel mai periculos lucru pe care îl pot face cei care se simt stresați este să recurgă la obiceiuri nocive, precum consumul în exces de alimente procesate sau de alcool. Aceste comportamente nu doar că nu ajută în diminuarea stresului, ci creează probleme mai mari pe viitor.

În acest articol vor fi prezentate câteva modalități sănătoase prin care stresul poate fi ținut sub control, pentru a-ți recăpăta controlul și a adopta o atitudine pozitivă în fața problemelor din viața ta.

Conectarea cu oamenii te ajută să vezi problemele din altă perspectivă

Unele persoane care sunt stresate au tendința să se izoleze de cei din jur și să-și trăiască suferința în singurătate. Acest comportament este o reacție naturală, indusă de teama de a fi judecați, însă specialiștii nu o recomandă. Aceștia spun că una dintre primele căi de atac împotriva stresului ar trebui să fie conectarea cu prietenii sau familia. Activitățile împreună cu cei dragi ajută la relaxare și la eliberarea stresului. În plus, te pot ajuta să vezi problemele din altă perspectivă și să găsești soluțiile potrivite.

Păstrează-ți optimismul, chiar și atunci când pare totul „negru”

Atât în stres, cât și în cazul problemelor care țin de sănătatea fizică, atitudinea face totul. Cu cât ești mai temător și gândești mai negativ, cu atât ți se va părea că suferința este de nesuportat sau că nu are rezolvare. De cele mai multe ori, nu este deloc așa. Felul cum ne raportăm noi la probleme, nu reflectă realitatea lor. Alege, așadar, să gândești constructiv! Notează-ți lucrurile pentru care ești recunoscător și concentrează-te pe ele. La urma urmei, ele sunt cele care contează în viața fiecăruia, nu eșecurile sau problemele.

Acceptă că sunt lucruri și situații pe care nu le poți schimba!

Cu cât oamenii acceptă mai repede că nu pot schimba unele lucruri care li se întâmplă, ci trebuie să le ia ca atare, cu atât vor avea mai puțin de suferit. De exemplu, dacă firma la care lucrezi a anunțat că va face disponibilizări, ca angajat, nu poți schimba asta. Dar ceea ce poți face este să adopți o atitudine constructivă și să-ți cauți un alt loc de muncă, apropiat de valorile, nevoile și preferințele tale.

Cere sfatul unui specialist atunci când simți că ai nevoie de ajutor!

Stresul cronic este copleșitor. Atunci când nu poate fi ținut în frâu, ajunge să provoace și alte probleme, pe principiul unui domino: iritabilitate, insomnie, anxietate sau depresie. În situațiile în care simți că ai nevoie de un ajutor specializat, apelează cu încredere la un medic. Acesta te poate ajuta să depistezi cauzele exacte și să tratezi astfel mai eficient problemele.

De exemplu, atunci când nivelul de magneziu este  mai scăzut în organism decât este normal, poate crește stresul. La rândul său, stresul (atât fizic, cât și mental) poate reduce nivelul de magneziu. Acest mineral poate ajuta la controlul neurotransmițătorilor din creier, rezultând un efect calmant asupra organismului. De aceea, unii medici recomandă medicamentele pe bază de orotat de magneziu, cum este Magnerot, dacă depistează o deficiență. Citește prospectul Magnerot pentru a afla informații utile despre acest medicament!

Schimbă ceva în rutina de zi cu zi!

Stresul este o problemă, dar și un semnal de alarmă. Privește-l ca pe declicul de care aveai nevoie pentru a face o schimbare în bine. Ai amânat prea mult un program zilnic de exerciții fizice? Este cazul să începi să-l iei în considerare. Mișcarea este benefică pentru sănătatea fizică și psihică, te ajută să te deconectezi de probleme, să scapi de încordare și să-ți înlocuiești gândurile negative cu unele mai limpezi și mai benefice.

Sunt și alte obiceiuri sănătoase pe care le poți adopta pentru a scăpa de stres: meditație, respirație profundă (respirația pranayama, pe rând, pe fiecare nară), masaj de relaxare, un program normal de somn (7-9 ore, în cazul adulților) sau să te canalizezi pe propriile pasiuni.

 

Autor: Raluca Nicula
Sursa foto: freepik.com

 
Înțelegerea motivației, performanței și a dinamicii sportivilor

Începuturile domeniului psihologiei sportive ne poartă către America anilor '20 și spre cele două cărți ale doctorului Coleman R. Griffith, ...

Nicușor Dan: Măsurile fiscale, o chestiune provizorie

Președintele României, Nicușor Dan, a susținut o conferință de presă în care a comentat măsurile economice adoptate de Guvernul Bolojan și a ...

Un clasic al cinematografiei americane: „Annie Hall” la TVR 1

Considerat mult timp capodopera lui Woody Allen și comedia romantică perfectă, „Annie Hall” poate fi vizionat la „Telecinemateca”, marți, 15 ...