loader
Foto

Galerie foto

Actorul Teodor Corban, invitatul Marinei Constantinescu la prima ediţie Nocturne

Luni, 4 ianuarie, Marina Constantinescu ne-a adus o ediţie best of a emisiunii Nocturne, din sezonul anterior. De la ora 23:40, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ ați urmărit interviul realizat în 2015 cu Teo Corban.

 

De peste 20 de sezoane nu a abdicat nicio secundă de la reverenţa în faţa valorii adevărate. Şi au fost sute de ediţii, cu invitaţi din cele mai frumoase domenii ale culturii - teatru, film, televiziune, muzică, dans, fotografie, pictură etc. Pentru că avem nevoie de valori, emisiunea Nocturne readuce pe micul ecran, în prima ediţie din 2016, un interviu de colecţie realizat în 2015 cu actorul Teo Corban.

 

*Articolul original din 14 octombrie 2015:

Prima ediţie din noul sezon Nocturne l-a avut ca invitat pe Teodor Corban, un actor complex, profund şi sensibil, elevul lui Dem Rădulescu, la rândul său o personalitate conştientă de propria strălucire, dar care se căuta şi se îndoia permanent. O parte din maestru regăsim astăzi în discipolul Teo Corban.

(w882)

Mai mult de 20 de ani, invitatul Nocturnelor de vineri s-a împărţit între scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri" din Iaşi şi platourile de filmare. „Mulţi dintre regizorii de film nu agreează teatrul. Mi-au spus că suntem nesinceri acolo...", spune Teodor Corban. Cu toate acestea, Corneliu Porumboiu l-a văzut într-o piesă la Iaşi şi, astfel, Teo Corban a ajuns să joace în „A fost sau n-a fost?" şi să-l numească pe tânărul regizor naşul său în film. Iar drumul către o celebritate recunoscută la Cannes sau la Berlin a început să se deschidă.

„Referitor la statutul meu de om important, eu încă am o stare de râs interior referitor la ce mi se întâmplă de ceva vreme", mărturiseşte Teo Corban. Recunoaşte că, deşi orice actor, la început, se visează vedetă, el nu ştie să primească aceste ecouri frumoase ale faimei venite la vârsta „uşor coaptă”.

(w882)

În 2015, a jucat rolul „Costandin” în succesul lui Radu Jude, Aferim!. În emisiune, Marina Constantinescu rememorează starea pe care a avut-o la proiecţia filmului: „Când am văzut Aferim!, a fost o revelaţie dincolo de ce înseamnă această lumină pusă pe un secol XIX... minute în şir nu v-am recunoscut!".

Pentru acest rol, Teodor Corban a fost nominalizat la categoaria „Cel mai bun actor" la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin. Pentru mulţi români, el a fost premiantul...

„Pe mine m-a surprins că Aferim! a ieşit bine, că a plăcut. Eu am vrut mai mult de la mine", recunoaşte, poate prea critic cu sine, Teo Corban.

Cel mai mult îl enervează pe actorul ieşean impostura, sintagma „imaginea contează" şi talmeş-balmeşul non-valorilor cu adevăratele personalităţi. „Când ştim că în sală este un regizor de film, toţi actorii jucăm... altfel." (Teo Corban) „E foarte dureros când plec de la teatru. La începuturi, aveam senzaţia că, după spectacol, toată lumea trebuie să mă recunoască pe stradă."

În linii foarte mari, acesta este Teo Corban. Mai multe despre actorul care vine din lumea teatrului, deşi faima şi recunoaşterea le-a cunoscut datorită filmului, am aflat la Nocturne din 16 octombrie, ora 23.00. Emisiunea a putut fi urmărită la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

(w882)

De peste 14 ani, Nocturne intră în sufletele acelor oameni pentru care speranţa într-o lume mai bună nu a încetat să existe. Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1 şi TVR HD.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile."

Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook.

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Mesaj către lumea de azi: Ei sunt „Români universali”!

Cutia de viteze automată, testul Papanicolau, declanșarea artificială a ploilor, implantul dentar sau scaunul ejectabil pentru avioane sunt doar ...