loader
Foto

"A doua emigrare": primul absolvent român de Medicină la Cambridge, întors acasă

Percepția medicului Mihai Bica asupra sistemului medical românesc și diferențele dintre experiența din spitalele din Anglia și cele din România au făcut subiectul emisiunii de duminică, 18 octombrie, ora 13:00, la TVR 3.

 

Dr. Mihai Bica este un profesionist în pas cu vremurile, prezent în mediul virtual, deținător al unui canal de YouTube, unde îi învață și pe alții cum să fie admiși la una dintre cele mai prestigioase universități din lume.

Pe blogul personal sau pe rețelele sociale, Mihai Bica împărtășește impresii despre experiența de student  în străinătate, fiind primul român care a absolvit Facultatea de Medicină a Universității Cambridge din Marea Britanie. A reușit acolo unde mii de tineri din toată lumea aspiră în fiecare an să ajungă. Prețul plătit pentru o astfel de performanță a însemnat renunțarea la viața de adolescent. Orele nesfârșite de studiu și cele de practică în spital nu îi lăsau loc pentru timp liber.

(w882) medic

S-a întors în țară, iar studiile la Cambridge și notele mari i-au deschis larg porțile lumii medicale din România. După experiența academică și cea din spitalele Marii Britanii, poate să facă o analiză comparativă obiectivă chiar din interiorul sistemului. Deși lipsa bugetelor consistente afectează sistemul, valoarea umană și profesională a multor medici e cea care face diferența. De multe ori, pe holurile spitalelor, auzi cum sunt numiți ”îngeri în halate albe” pentru că pun binele pacienților înainte de orice. Un astfel de medic își dorește să fie și Mihai Bica.

(w882) bertea

Aflați și povestea Alexandrei Bertea, o tânără balerină din București care visa să călătorească pe tot mapamondul în pași de dans. După absolvirea Liceului de Coregrafie din București și colaborările cu Opera Română, a hotărât că este momentul să emigreze. Talentul a ajutat-o să obțină contracte în alte țări, iar firea sa extrovertită, să se integreze cu ușurință. După Dresda și Split a plecat în Franța, iar de acolo, cu spectacole, în toată lumea.

(w882) bertea

O problema medicală a făcut-o să renunțe la luminile scenei. Nu însă și la balet, pentru că a devenit din protagonist profesor, insuflâdu-le tinerelor sale eleve pasiunea pentru dans. Destinul a făcut să aibă din nou șansa de a călători, de a lucra în alt colț al lumii, în Orientul Mijlociu. De ceva timp s-a întors în țară. Viața  i s-a schimbat total de când a fost nevoită să renunțe la balet și să o ia de la zero într-un domeniu foarte diferit: cel al managementului. Deși nu a renunțat la ideea de a mai pleca peste hotare, își construiește viitorul în România.

***

Jurnalist: Iulia Popescu

Realizator: Monica Nicolescu

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...