loader
Foto

Galerie foto

A doua emigrare – un nou sezon

Din 3 octombrie 2021, de la ora 13.00, TVR3 a început difuzarea unui nou sezon al emisiunii "A doua emigrare".

 

Primul episod, realizat de Gabriela Voinea, spune povestea unui cuplu tânăr care după câțiva ani trăiți în străinătate, s-a întors în țară, a reușit să își dezvolte propria afacere și, mai mult, să se implice în problemele comunității, folosindu-se de experiența dobândită în străinătate.

(w882) aass

Bianca și Paul Veleșcu sunt din Piatra Neamț. Tânăra familie a trait aproape șapte ani în Marea Britanie. Părinții Biancăi erau deja acolo, când cei doi au hotărât să plece, nu neapărat din motive financiare, ci pentru a experimenta și viața într-o altă țară. Acomodarea a fost mai ușoară, decât în alte cazuri. Bianca și-a găsit repede de lucru, la fel și Paul, care plecase înaintea ei cu trei luni. Amândoi au descoperit o nouă cultură, o nouă mentalitate și s-au străduit să învețe cât mai mult de la cei din jur, fie că erau colegi de serviciu, oameni pentru care lucrau sau oameni întâlniți în diferite situații. Deși, în țară, Bianca terminase o facultate de Științe Economice, pasiunea ei cea mare era machiajul. Așa că s-a înscris la una dintre cele mai cunoscute școli profesioniste de make-up din Marea Britanie - Academia Media Make-up College din Oxford, urmând cursurile de make-up pentru film.

Viața era oarecum așezată pentru tânăra familie plecată din Piatra Neamț, deși lipseau bucuria sărbătorilor, mesele cu toți cei dragi, colindele și obiceiurile de Crăciun sau de Revelion. Între timp s-a născut și băiețelul lor Luca. Atunci au hotărât să se întoarcă în România. Voiau să-și crească băiatul în țara în care ei s-au născut, sistemul britanic nu li s-a părut potrivit pentru fiul lor.

(w882) 3

Întorși în țară au administrat mai întâi o pensiune. Pandemia i-a forțat să găsească soluții urgente. Așa că au ales să dezvolte mai mult partea de restaurant, ajungând să facă una dintre cele mai apreciate pizza din zonă. Asta după ce zile și nopți au preparat ei doi diferite feluri de pizza până au ales-o pe cea care să fie a lor și de care să fie ei în primul rând mulțumiți.

În paralel Bianca Veleșcu și-a continuat pasiunea pentru make-up și este azi unul dintre cei mai căutați make-up artist din zona în care locuiește. „Machiajul este o formă de artă, dar și de auto-descoperire! Îmi place să privesc machiajul ca pe o terapie prin frumos!”, este de părere Bianca Veleșcu.

(w882) va122

Dar asta nu a fost de ajuns. Bianca și Paul Veleșcu au început să se implice, ca voluntari, în acțiuni de ajutorare a familiilor nevoiașe, a prevenirii abandonului în cazul minorilor. Cazurile în care s-au implicat prin Asociația „Născută înger” din Piatra Neamț, i-au ajutat în primul rând pe ei să-și găsească rostul și să aprecieze mai mult viața, familia și bucuria de a dărui.

********

A doua emigrare există în grila de programe a TVR  încă din 2015 și a strâns de-a lungul timpului povești de viață pline de emoție, implicare și dăruire ale românilor care au avut curajul să trăiască în străinătate și, la un moment dat, să se întoarcă în România. Emisiunea pune accentul pe modul în care acești români curajoși au făcut față provocărilor aduse în viața lor de adaptarea la mentalități și culturi noi, la învățarea în scurtă vreme a unei limbi străine. Provocările au continuat și la întoarcerea în țară. De cele mai multe ori, lucrurile nu au mers de la sine, dar experiența de viață departe de țara în care s-au născut i-a ajutat pe cei mai mulți dintre românii întorși din străinătate să pună pe picioare afaceri de success, proiecte sociale și comunitare, folosindu-se de experiența lor în străinătate.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...