Călătorii: "Provența, Paradisul posibil" | VIDEO

TVR.RO | Luni, 13 Aprilie 2020
Jurnalista Andreea Ştiliuc ne propune documentarul „Provența, Paradisul posibil”, ce surprinde farmecul uneia dintre cele mai cunoscute regiuni din Europa, dar și portretul celui mai jucat dramaturg român contemporan.

Traseul începe din Avignon, cu zidurile sale, adevărate bijuterii în piatră. Matei Vişniec se întâlneşte cu Eric-Emmanuel Schmitt, alături de care a fost desemnat, în 2015, rege al secţiunii OFF, la celebrul festival din Orașul Papilor. Scriitorul bucovinean ne conduce pe urmele lui Van Gogh la Saint Rémy de Provence, dar și la Arles, oraș în care straturile de timp se suprapun și vorbesc.

Ajungem în pitorescul Les Baux de Provence, la Muzeul „Frédéric Mistral” din Maillane, dar și la moara lui Alphonse Daudet din Fontvieille. Descoperim mănăstirea Sénanque, înconjurată de fabuloase câmpuri de lavandă. La Roussillon, ochiul zâmbește în mii de nuanțe de ocru. La Isle-sur-la-Sorgue, plonjăm în trecut şi trăim în ritmul „timpului verde”.

Ne oprim la Les Laurons, unde un francez și soția sa, originară din România, au creat un sat de vacanță în case vechi de câteva sute de ani. Pentru Matei Vișniec, Provența reprezintă un spațiu care l-a inspirat și pe care l-a iubit întotdeauna, pentru că, de fapt, „și în Provența rămâi... tot un român bucovinean”.

Filmul „Provența, Paradisul posibil” s-a numărat printre cele trei producţii nominalizate în 2018 la Premiile Uniunii Cineaştilor din România, la categoria film de televiziune. De asemenea, a fost premiat la Festivalul Internațional „Toamnă la Voroneț”.

Realizator - Andreea Ştiliuc
Director de imagine - Relu Tabără
Montaj - Dragoş Brehnescu, Andreea Ştiliuc

TVR +
Canalul TVR YouTube